Aab: valitsuse pensionireformi kava on hädavajalik

Jan 26
Keskerakonna peasekretär ja endine sotsiaalminister Jaak Aab leiab, et Vabariigi Valitsuse plaanitav pensionireform on hädavajalik ning annab olulise tõuke ühiskonna solidaarsemaks muutmise suunal. “Vähemalt viimased kümme aastat oleme pidanud debatte pensionisüsteemi teemal. Oleme jõudnud järeldusele, et praeguse pensioniarvestuse jätkumisel suureneb ühiskonna ebavõrdsus ja lähitulevikus saavad madalapalgalised pensionieas veelgi enam karistada,” ütles Aab, “Keskerakond on aastaid nõudnud riikliku pensioni arvestamise muutmist, et üks tööaasta annaks kõigile esimeses sambas võrdse panuse. Mul on hea meel, et Keskerakonna loodud koalitsioonis meie üks tähtsamaid ettepanekuid leidis toetust.” Aabi sõnul ei ole Riigikogu opositsiooni kriitika pensionireformile tõsiseltvõetav. “Kui reformierakondlane Jürgen Ligi leiab, et pensioni suuruse sõltumine töötatud ajast tähendab inimeste karistamist, siis on ta küll väga valel teel. Tõeliseks karistuseks on hoopis olukord, kus madalapalgalised peavad ühe palgakoefitsendi kirjasaamiseks mitu aastat töötama,” rõhutas Aab, “aga eks see ongi Keskerakonna juhitava valitsuse põhimõtteline erinevus võrreldes eelmise valitsusega. Meie eesmärk on vähendada ühiskonna kihistumist ning suurendada solidaarsust. Praegune samm seda kahtlemata teeb. Kui kehtiv pensionisüsteem on kasulik veerandile töötajatest ja ebasoodne kolmveerandile, siis ilmselgelt tuleb selle muutmine käsile võtta. Kui praegu erinevad suuremad ja väiksemad pensionid 1,7 korda, siis paarikümne aasta pärast oleks erinevus juba neljakordne.” Aab kiitis ka reformiplaani tulevikkuvaatavust, kus inimeste töötamist ning pensionilejäämist nähakse paindlikuna. “Muudatuste jõustudes on võimalik edaspidi ise valida pensionile mineku iga, saada pensionit osaliselt, lasta oma pensioni maksmine peatada ja sobival hetkel taas jätkata. See on väga oluline muudatus, mis tähendab riigile küll rohkem asjaajamist ja arvestamist, kuid pensionisaajate jaoks palju rohkem mugavust ja otsustamisvabadust. Tegemist on 21. sajandi lahendusega.” “Kriitikat tulistavad reformierakondlased teavad tegelikult väga hästi, et pensionisüsteemi on vaja muuta, sest tööealiste inimeste arv väheneb ning pensioniealiste inimeste arv kasvab. Muudatusi tegemata langeks keskmine vanaduspension kõigile oluliselt. See on probleem, millega tuleb tegeleda juba täna ja valitsus on selle käsile võtnud,” rõhutas Jaak Aab. 19. jaanuari kabinetiistungil otsustas valitsus minna edasi vanaduspensioni muudatustega ning muuta ka pensionivalemit. Lisaks paindlikule pensionile ja alates 2027. aastast pensioniea sidumisele oodatava keskmise elueaga, hakkab I samba pensioni suurus alates 2037. aastast sõltuma täielikult töötatud ajast, mitte palga suurusest.
Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela