Reps: Eestil tuleks fookus pöörata Ukraina põgenike abistamisele

Veebr 09

Keskerakonna aseesimees Mailis Reps sõnas, et lahingtegevuse eskaleerumine Ukrainas tõstatab küsimuse, kuidas saaks Eesti sõnade asemel tegelikult aidata Ukraina inimesi. Süüria põgenike kõrval võiks tema arvates fookusesse enam tõsta hoopis ukrainlased. 

Aastate jooksul korduvalt Euroopa Nõukogu raportöörina Ukrainat külastanud Mailis Reps tõdes, et paraku ei tule eskaleerumine Ukrainas enam üllatusena ning diplomaatilised sõnad ja meedia tähelepanu sellele kipub langema viljatule pinnasele. „Nii kole, kui seda ka öelda ja mõelda on, pole Ukrainas toimuv enam justkui uudiste ja inimeste fookuses ja poliitikudki kõikjal maailmas hakanud teemal näppu peal hoides väsima,“ sõnas Reps. Tema sõnul tundis ta sõjakoleduste keskel olles korduvalt, kuidas surm ja sõjakoledused pole esiküljeuudis. „Ma jagan paljude muret, et Ukraina on kõige muu kõrval jäänud tähelepanu alt justkui liialt välja. Seda ei tohi lasta juhtuda ei meil ega mujal,“ lisas erakonna aseesimees. Ta rõhutas, et Eesti on jätkuvalt ja kindlalt Ukrainat toetamas. Humanitaarkriisi leevendamiseks eraldas valitsus just äsja 400 000 eurot, kuid tegema peab endise raportööri sõnul enamatki.

Praegu on lahingtegevuse hoogustumine tsiviilelanikkonnale eriti keeruline raskete ilmastikuolude tõttu. Seetõttu vajavad ukrainlased mitte ainult jätkuvat hukkamõistu toimuvale, vaid ka reaalset abi. Pikaajaline raportöör sõnas, et enim tänulikkust on tekitanud Eesti poolt saadetud ravimid, välihospidalide varustus ja muu arstiabiks vajalik. „Kõik, mis on inimlik ja vajalik, on puudu. Vanavanemad kasvatavad lapselapsi ebainimlikes tingimuste, laste vanemad on teadmata kadunud…“ kirjeldas Reps olukorda. Tema sõnul tuleb kaaluda võimalust saata Ukrainasse lisaks rahale ka arstiabivahendeid ja erinevat varustust, mis humanitaarolukorda parandaks. Samuti võiks Eesti pakkuda Ukraina lastele ja nende vanematele meie riigis kohapeal erinevaid programme.

Reps lisas, et laienenud sõjategevus on kasvatanud põgenike hulka ja Eesti võiks neid inimesi aidata. „Kui me räägime sõjakoldesse jäänud inimeste ajutisest aitamisest, siis võiksime fookusse tõsta Süüria kõrval pigem Ukraina pered,“ sõnas ta. Tema sõnul räägitakse sõjapõgenike puhul kaugematest maadest, kuid siinsamas meie kõrval kannatavad inimesed vajavad meie abi. „Kui sõjas kannatanuid aidata, siis võiksime vaadata pigem Ukraina poole,“ lõpetas Reps.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela