Eesmaa: Eestile olulist sündmust Peterburis ei tohiks sisepoliitiliselt tappa

Mär 23

Riigikogu asespiiker, Keskerakonna juhatuse liige Enn Eesmaa sõnas, et peaminister Jüri Ratase otsus osaleda Eestile autonoomia andmise meeleavalduse 100. aastapäeva tähistamisel Peterburis on ilus ja vajalik žest. Eesmaa sõnas, et tunnustab peaministri osalemist tänujumalateenistusel ja kontserdil Peterburis Jaani kirikus. 

 „Ma arvan, et see on väga oluline, et peaminister osaleb üritusel, mis oli tohutult tähtis meie ajaloos. Me ei oleks täna see riik, kui 40000 eestlast poleks Petrogradi tänavatel nõudnud Eestile omavalitsusliku autonoomia andmist,“ rõhutas Eesmaa. Ta lisas, et on ainult positiivne, kui peaminister tähistab Eesti sünnipäeva ka välismaal, kaasa arvatud Venemaal elavate eestlastega. Küll aga avaldas Eesmaa kahetsust, et Riigikantselei korraldatud tähtsat ja ilusat üritust on juba süvenemata materdama hakatud. „Kahjuks on taaskord mindud seda rada, et Venemaa piiri ületamine on igal juhul paha, unustades, kuhu peaminister läheb ning kuivõrd oluline see paik ja 100 aasta tagune sündmus meie riigi sünniloos on,“ tõdes Eesmaa. Eesmaa kutsus ülesse opositsioonierakondi vaoshoitusele ja arusaamisele, et riigi sünniloo tähistamine ei ole häbiväärne, vaid peaks olema väärikas ja tegema meile au.

Ta meenutas ka, et kuigi reformierakondlane Taavi Rõivas rõhutab, et Eesti valitsusjuhid ei ole peale Venemaa agressiooni Gruusias ja Ukrainas Venemaad väisanud, ei vasta see tõele. 2011. aastal osalesid president Toomas Hendrik Ilves ja välisminister Urmas Paet Jaani kiriku taasavamise liturgial ning peaminister Andrus Ansip 2014. aastal Šotsis olümpiamängude avamisel. „Seetõttu loodan väga, et me ei lasku selles teemas vastandumisele ning sildistamisele,“ rõhutas asespiiker.

8. aprillil 2017 möödub 100 aastat 40 000 eestlase osalusel toimunud meeleavaldusest Petrogradis, millega nõuti Eestile omavalitsusliku autonoomia andmist. Eestlased alustasid meeleavaldusega Jaani kiriku juurest ja võtsid suuna Tauria palee juurde, kus asus Ajutine Valitsus. Neli päeva pärast meeleavaldust, s.o 12.04.1917 kinnitas Ajutine Valitsus Eestile autonoomia andmise seaduse. Liivimaa kubermangu põhjaosa liideti Eestimaa kubermanguga ja tekkis Eesti rahvuskubermang.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela