Peaminister Jüri Ratase kommentaar Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise teavitusele

Mär 29

Peaminister Jüri Ratas ütles Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise avaldust (Artikkel 50 käivitamine) kommenteerides, et Euroopa peab säilitama meelekindluse ja minema edasi. 

„Kahetsusega südames võtame selle teate vastu ja arutame edasisi samme üheskoos 29. aprillil kui Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk kutsus kokku erakorralise ülemkogu, kus võetakse vastu poliitilised suunised, kuidas 27 liikmesriigi nimel protsessiga edasi minna,“ ütles peaminister Ratas ja lisas, et kõige olulisem ja kiireloomulisem on vähendada ebaselgust ja kahju ELi kodanikele, ettevõtetele ja liikmesriikidele. „Euroopa Liidu esmaoluline ülesanne läbirääkimiste eel ja ajal on vähendada ebakindlust inimeste ja ettevõtete jaoks, keda Ühendkuningriigi lahkumine mõjutada võib,“ rõhutas peaminister.

Peaministri sõnul on Eesti hoiak Ühendkuningriigi tulevaste suhete osas Euroopa Liiduga avatud ja konstruktiivne. „Head ja lähedased suhted tulevikus on nii Euroopa Liidu kui ka Ühendkuningriigi huvides.“ „Meil ei saa endale lubada jääda Brexitist halvatuks, vaid peame otsustavalt koos edasi liikuma. Me peame iga päev meeles pidama, et meie ühised väärtused – demokraatia, rahu ja stabiilsus ning majanduslik heaolu, on ühinenud Euroopas ajalooline saavutus, mida tuleb hoida ja arendada. Nende nimel peame keerulistel aegadel ühte hoidma.“

Ratas avaldas lootust, et Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumine läheks võimalikult sujuvalt. „Euroopa Komisjonil on lahkumiskõnelustes juhtroll, kuid teeme igapäevast tihedat koostööd läbirääkimiste käigus ja poliitiliste otsuste ette valmistamisel,“ selgitas peaminister. „Anname endast eesistujana kõik, et lahkumine kulgeks korrapäraselt ja loodame, et võimalikult pea avaneb meil võimalus arutada ka tulevasi suhteid.“ Peaministri sõnul on Eesti ülesanne eesistujana hoida Euroopa Liit ühtsena.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela