Savisaar: Eesti vajab ettevõtjate toetuseks ühistupanka

Apr 06

Riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Erki Savisaar leiab, et ühistuline ettevõtmine tuleb Eestile kasuks ning lisaks muule, on vajalik ka ühistupank, mis saaks eriti toetada väikeettevõtlust. Savisaar sõnas, et taasiseseisvumisaja esimese ühistulise lihatööstuse avamine Vastse-Kuustes on meeldiv uudis, mis tuletab taas meelde, et koos jõuab rohkem.

Riigikogulane lisas, et ühistuline tegevus on Eestis vajalik, kaasa arvatud ühistupank. „Ühistupanga peamiseks ülesandeks on kogukonna toetamine teenides samal ajal ka väikest kasumit. Peamised valdkonnad, kus kommertspankade kiire kasumisoov arengut pidurdab ongi seotud erinevate kogukondlikke ettevõtmistega, põllumajandusega ning väikeettevõtlusega,“ tõi Savisaar näite.

Eestis pole hetkel ühtegi ühistulist panka, vaid on kommertspangad ning hoiulaenuühistud. „Hoiulaenuühistu ainukeseks funktsiooniks on laenude edasi laenamine. Pank saaks lisaks laenamisele tegelda ka muude finantstehingutega, näiteks saab avada konto, võtta krediitkaardi ning teha strateegilisi investeeringuid,“ rääkis Savisaar nende erinevustest. Kommertspanga eesmärk on aga teenida maksimaalset kasumit. „Oluline erinevus on ka kommertspanga ja ühistulise panga otsustusprotsessis. Ühistupangas on kõigil üks häält sõltumata panusest. See tähendab, et otsused võetakse vastu koos ning üks suuraktsionär teisi suunata ei saa,“ ütles riigikogulane.

Savisaare sõnul võib peamine põhjus, miks täna veel ei ole Eestis ühtegi ühistupanka, olla selles, et ideega tuli esimesena välja Keskerakond ehk koheselt tuli sellele ka vastuseis. „Tõenäoliselt ei ole ka vähemtähtis asjaolu, et kuigi ühistupankade poolt pakutav teenuste nimekiri on lühem, pakuvad nad üle maailma paremaid hoiuse intresse ning näitavad ära, mis finantsteenused tegelikult maksavad. Seega on nad suureks konkurentsiks siin domineerivatele ja dikteerivatele kommertspankadele,“ rõhutas Savisaar.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela