Peaminister Ratas: Eesti ja Hiina koostööl on väga suur potentsiaal

Apr 14

Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Hiina Rahvavabariigi esimese ase-peaministri Zhang Gaoli´ga, kellega arutati eelkõige majandussuhteid ning võimalusi edendamaks kahe riigi transpordi -ja logistikaalast koostööd. 

Ratas kinnitas kohtumisel, et Hiina on Eestile oluline majanduspartner Aasias ning ta tunneb seetõttu erilist heameelt viimastel aastatel dünaamiliselt arenenud suhetest. „Majanduskoostöö Eesti ja Hiina vahel on tihedam kui kunagi varem. Sellesse on oma panuse andnud mitmed käivitunud projektid, kuid võimalusi veelgi tihedamaks koostööks nii kahepoolselt kui ka Kesk- ja Ida Euroopa ning Hiina koostööraamistikus (nn 16+1 formaat) on mõistagi küllaga,“ sõnas peaminister.

Kohtumisel räägiti praktilistest võimalustest kuidas liigutada kaubavoogusid mööda uut Siiditeed Hiinast Euroopasse ja tagasi. „Positiivseks näiteks on siin Eesti ja Hiina ühisettevõte Post 11, mis pakub Hiina-Euroopa vahelise e-kaubanduse jaoks vajalikke logistilisi lahendusi meie piirkonnas ja väljaspool,“ kommenteeris Ratas. Peaminister rõhutas, et Eesti pakub oma soodsa geograafilise asukoha, põhjamaise töökultuuri, arenenud logistikavõimaluste ning kõrgtehnoloogilise potentsiaaliga häid ja konkurentsivõimelisi lahendusi Hiina kaupade transiidiks, sh nt kasutades Nordshore projekti potentsiaali Muugal. Rääkides kahe riigi ettevõtete ühistest projektidest kolmandates riikides tõi peaminister Ratas välja Eesti Energia ja Hiina koostöö Jordaania põlevkiviprojekti rahastamises. „Projekti 2,1 miljardi dollari suuruse rahastuse tagamine meie Hiina partnerite poolt on usalduse ja kvaliteedi märk ja väljapaistev saavutus mitte ainult Enefiti, Eesti või Hiina kontekstis, vaid kogu maailmas.

Seda koostöömudelit tahame Hiina partneritega kasutada nii Hiinas kui ka teistes põlevkivi-rikastes riikides,“ lausus peaminister. Eesti ja Hiina kultuurikoostööd arutades tõdes peaminister, et see on viimasel ajal muutunud väga aktiivseks ning tõi välja, et hiljuti alustas Eesti suursaatkonna juures Pekingis tööd kultuuriesindaja. „Heal tasemel kultuurisuhted edendavad inimeste-vahelisi kontakte, aitavad avada uksi nii valdkondlikult kui ka majanduslikult vastastikku kasulikule koostööle,“ toonitas Jüri Ratas. Kohtumisel puudutati ka Euroopa Liidu ja Hiina suhteid ning julgeolekuolukorda Korea poolsaarel. Peaminister Ratas andis ülevaate Eesti EL eesistumise prioriteetidest ning rõhutas heade ja tasakaalustatud suhete vajadust EL ja Hiina Rahvavabariigi vahel. Rääkides Põhja-Koreast ütles peaminister, et Pyongyang peab oma rahvusvahelistest kohustustest kinni pidama ning lõpetama regiooni destabiliseerimise.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela