Merike Martinson: solidaarne tervishoid oleks lisarahata läbikukkunud

Apr 20

Tallinna abilinnapea Merike Martinson sõnas, et haigekassa rahastuse probleem vajas ammu lahendust, sest patsiente pettumus tervishoiu suhtes oli ohuks solidaarsele arstiabile. Martinson sõnas, et ravijärjekordade pikkusest on räägitud aastaid, kuid lahendust ei tulnud, sest riigieelarvele on see suur koormus.

 „Paraku ei soovinud ega suutnud eelmised valitsused riigieelarvest ligi 200 mln eurot tervishoiule leida, mille tänane valitsus leidis. Küll aga on täiesti selge, et tervis on inimeste prioriteet number üks. Lisaks pole vähemtähtis, et tänase valitsuse samm muudab meie solidaarse tervishoiusüsteemi taas mõttekaks,“ rääkis abilinnapea. Pikaaegne Tallinna Lastehaigla peaarst lisas, et solidaarne tervishoid muutus paljude patsientide jaoks arusaamatuks ning ebavajalikuks, sest haigekassa kaudu ravile pääsemine võis venida kuudesse ning seetõttu maksid inimesed, kel selleks võimalus, arstiabi niikuinii oma taskust kinni. „Arst, kelle juurde tuli haigekassa kaudu oodata mitu kuud, saab raha eest patsiendi tihtipeale vastu võtta juba homme päev.

Arusaadavalt tekitas see inimestes pahameelt ja küsimusi, kas solidaarset tervishoidu on üleüldse mõistlik üleval pidada. Minu arvates on meie solidaarne tervishoid vajalik, sest me kunagi ei tea, noore ega vanana, mis võib juhtuda ning millist ja kui kallist abi võib inimene vajada,“ selgitas Martinson. Arst rõhutas aga, et kahjuks on meil suur osa elanikkonnast, kes ei suuda kasutada ka tasulist arstiabi. „Kauaoodatud otsus eraldada lisaraha teeb tervishoiusüsteemi jätkusuutlikuks, millest tunnevad rõõmu nii patsiendid kui ka tervishoiuteenuse osutajad. Jääme lootma, et järgnevatel aastatel tervishoiu rahastamine tagab vajaliku arstiabi.,“ sõnas Martinson.

Eile otsustas valitsus, et neljal järgmisel aastal lisatakse tervishoidu kokku 215 miljonit eurot lisaraha. Täpsemalt hakkab riik tasuma mittetöötavate vanaduspensionäride eest sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa, mis jõuab 2022. aastaks 13%-ni pensionist. Tervishoiu rahastamise reform aitab tagada kättesaadava ja kõrge kvaliteediga arstiabi kõigile inimestele. Ühtlasi hakkab haigekassa korraldama mitmeid seni riigieelarvest rahastatud tervishoiuteenuseid.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela