Sults: opositsioon sõdis saalis vedajate soovide vastu

Mai 09

Täna läbis esimese lugemise veoautode teekasutustasu, mis kohustab kõigil Eesti teid kasutavatel masinatel, mille täismass algab 3,5 tonnist maksma maksu nii, nagu see on mujal Euroopas. Enim arutelu tekitas Riigikogus aga küsimus, kas on õiglane maksustada ka kaubikuid, mille täismass algab 3,5 tonnist. 

Opositsioonisaadikud leidsid, et maks võiks kehtida vaid üle 12 tonnise täismassiga veoautode puhul. Majanduskomisjoni liige Märts Sults sõnas, et opositsiooni soov on ühelt poolt mõistetav ning kaaluti ka seda varianti, kuid täna lähtutakse vedajate soovidest ja võrdsest kohtlemisest. „Ainult üle 12 tonniste raskeveokite maksustamise puhul leiti, et see annaks signaali väiksemate autode ostmiseks, mis tooks sõidukite kasvu maanteel, keskkonnasaaste ja ummikud. Lisaks tekiks ebavõrdne konkurents vedajate vahel,“ rääkis Sults.

Seda, et maks kehtiks ka juba 3,5 tonniste autode puhul toetasid nii Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon kui ka Autoettevõtete Liit. Samas püüdis opositsioon justnimelt väita, et enim kaotavad maksu kehtestamisel kohalikud ettevõtjad, kes käivad näiteks laadal sibulaid müümas. „Kes on veidigi kursis kaubikutega, teavad, et suur osa nendest ongi kuni 3500 kilogrammi täismassiga, mis tähendab, et teekasutusmaksu nad maksma ei pea. Seega mängiti saalis paraku mittekonstruktiivset opositsiooni,“ rõhutas Sults ning lisas, et teekasutustasust on räägitud juba eelmise valitsuse ajal ning selle kehtestamine on olnud pidevalt päevakorras. Teekasutustasust on seni Euroopa Liidus hoidunud vaid Eesti ja Soome.

Selleks, et kodumaiseid vedajaid siiski eelistada, on plaanis luua ajapõhised piletid ehk osta saab päeva, nädala, kuu, kvartali ja aastapileti, millest viimase ostmine on tunduvalt soodsam kui päevapiletiga sõitmine. Teekasutustasu investeeritakse konkreetselt vaid autoteede korrashoidu. Teekasutustasu tasumäär sõltub veoauto ja selle haagise täismassist, EURO-heitgaasiklassist ja telgede arvust. Päevane teekasutustasu määr jääb vahemikku 9–12 eurot ning aastane teekasutustasu määr vahemikku 500–1300 eurot.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela