Stalnuhhin: ettevõtluskonto aitab maksu koguda ka sotsiaalmeedias tegutsejatelt

Mai 17

Täna läbis esimese lugemise ettevõtlustulu lihtsustatud maksustamise eelnõu, millega luuakse ettevõtluskonto loomise võimalus. Konto soodustab väikeettevõtlusega tegelemist ning parandab maksukäitumist. Rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin selgitas, et eelnõu eesmärk on toetada väikeettevõtlust ja kaotada aruandluse kohustus neile, kes müüvad oma kaupa näiteks laatadel või internetis.

„Usun, et suur osa inimestest maksaks riigile ausalt makse eriti siis kui see on võimalikult lihtne ja väikese ajakuluga. Aruandlusvaba ettevõtluskonto seda ka võimaldab,“ kinnitas rahanduskomisjoni esimees. Ettevõtluskonto annab võimaluse väikeettevõtlusega tegeleda nii, et Maksu- ja Tolliametiga otsest kokkupuudet polegi. Puudub raamatupidamise kohustus ning väheneb maksumaksja ja maksuhalduri koormus. „Keerulise raamatupidamiseta võib eeldada, et inimesed, kes müüvad näiteks Facebookis riideid või oma käsitööd kas või põhitöö kõrvalt, kasutavad võimalust oma elu kergemaks teha. Kindlasti toob see kasu ka riigile paranenud maksukäitumise näol,“ sõnas Stalnuhhin.

Stalnuhhin selgitas, et 20-protsendise maksumääraga lihtsustatud ettevõtlusvorm kehtib väikeettevõtjatele, kelle tulu ei ületa 25 000 eurot aastas. Ettevõtja maksab tulumaksu, kogumispensionit ja ka sotsiaalmaksu, mis tähendab, et ta saab ka ravikindlustuse. Ravikindlustuskaitse saamine ainult ettevõtluskonto alusel eeldab 2018. aastal kuus vähemalt 1300-eurose tulu teenimist. Ettevõtluskontole võib kanda üksnes summasid, mis on saadud ettevõtlustulu lihtsustatud maksustamise seaduse maksuobjekti kuuluvate majandustehingute eest. Iga laekumise kohta saadab krediidiasutus info maksuhaldurile, kes arvutab maksukohustuse summa ja teavitab sellest krediidiasutust, kes broneerib maksukohustusele vastava summa ning kannab selle maksuhaldurile.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela