Terik: magusamaks suunab inimesi mõtlema tervislikumatele alternatiividele

Mai 18

Riigikogus läbis esimese lugemise kirgi kütnud eelnõu, millega maksustatakse magustatud joogid, mille suhkru sisaldus ületab 5 grammi 100 milliliitri kohta. Riigikogu liikme Tiit Teriku sõnul on seaduse eesmärk suunata inimesi mõtlema tervislikumatele alternatiividele.

„Samas ootame ka tootjate poolseid samme toodetes lisatud suhkrute vähendamiseks,“ toonitas Terik. „Plaanitav hinnatõus ei ole nii suur, et karastusjoogid muutuksid tarbija ei suudaks enam endale karastusjooke osta,“ selgitas Terik, kelle sõnul võib näiteks magustatud vee hind maksu kehtima hakkamise tagajärjel tõusta 20-30 senti.

Terik rõhutas, et maksu seadmise eesmärgiks ei ole muuta karastusjoogid kättesaamatuks, vaid suunata inimesi tarbima vähem magusaid jooke. „Samal ajal on endiselt plaan tekitada erisus naturaalsetele mahladele, mis sisaldavad vajalikke vitamiine ning koosnevad naturaalsest puuviljasuhkrust,“ lisas ta. Teriku sõnul on magustatud jookide maksu näitel tegemist kaheastmelise maksumudeliga, mis pakuks tootjatele stiimulit, et oma toodetes suhkrusisaldust vähendada. „Vähendades toodetes suhkru sisaldust väheneb ka inimeste üleliigne suhkrutarbimine,“ rõhutas Terik, kelle sõnul kehtib madalam maksumäär esialgu toodetele, mille suhkrusisaldus on 5-10 grammi 100 milliliitri kohta. „Kahe aasta jooksul langetatakse kõrgemalt maksustatav suhkrusisaldus 8 grammini 100 milliliitri kohta,“ märkis Terik.

Tema sõnul aitab selline üleminekuaeg kaasa sellele, et tootjad saaksid oma toodetes suhkrukoguseid vähendada ning tarbijad saaksid uute maitsetega harjuda. „Toidu ja jookide maksustamine on alati õrn teema, mistõttu tekitab igasuguste maksude kehtestamine probleeme,“ märkis Terik, kes selgitas, et alati leidub neid, kellele selline otsest tarbimist mõjutav maks ei meeldi. Maksu kehtestamisel maksustatakse magusaid jooke, mis sisaldavad 5-10 grammi suhkrut 100 milliliitri kohta maksumääraga 0,10 eurot ühe liitri kohta. Jooke, milles on enam kui 10 grammi suhkrut 100 milliliitri kohta, on maksumääraks 0,30 eurot ühe liitri kohta.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela