Kõlvart: kas EKRE igatsus natsi-Saksamaa järele on Reformierakonnale tõesti meelepärane?

Jun 01

Keskerakonna juhatuse liige Mihhail Kõlvart nimetas lubamatuks EKRE liikme Georg Kirsbergi valimislubadusi ning tema erakonna reaktsiooni sellele. Kõlvarti arvates peaks ka Reformierakond andma selge signaali, kas selliste lubaduste valguses on EKRE nende arvates valitsuskõlbulik.

 Kirsberg tõi oma valimislubadustest välja muuhulgas ajalootundidesse Kolmanda Reichi ajaloo „õige“ õpetuse toomise, holokausti dekriminaliseerimise Euroopas, islami väljajuurimise, „vaenulike venelaste“ kodakondsuste tühistamise ning Eestist välja saatmise ja suurpuhastuse meedias. Eelnimetatuid lubadusi erakonna põhikiri ja programm ette ei näe, kuid EKRE parlamendi fraktsiooni esimees Martin Helme kommenteeris Kirsbergi lubadusi sõnadega: „Inimesed astuvad erakonda vabatahtlikult ja kinnitavad avalduses, et toetavad erakonna programmi ja põhikirja. Kui nad ei levita veendumusi, mis on nende dokumentidega vastuolus, siis pole põhjust inimest hukka mõista või korrale kutsuda“.

Mihhail Kõlvarti sõnul tekitab temas enim nõutust ja muret EKRE aseesimehe Martin Helme reaktsioon, mitte lihtliikme rumalused. „Tegelikult tunnustas ta, et EKRE liikme Georg Kirsbergi lubadused vastavad põhikirjale, seega ka partei ideoloogiale. On uskumatu, et ühiskond võttis rahulikult vastu valimislubadused, mis sisuliselt peegeldavad natsismi ideoloogiat,“ märkis Kõlvart. Holokaust puudutab miljoneid vaevatuid, maha lastuid, kägistatuid gaasikaamerates, ilmsüütuid inimesi. Ebainimliku ideoloogiaga hävitasid natsid sihikindlalt rahulikku elanikkonda ka Eestis,“ sõnas Kõlvart.

Kõlvart leidis, et selles valguses on eriti uskumatu Reformierakonna sõnum paremkoalitsiooni võimalikkusest EKREga. „Kas Reformierakond tõepoolest noogutab kaasa sellistele lubadustele, mida EKRE liige ja vaikiv juhtkond toetavad?“ küsis Kõlvart. Ta sõnas, et kui EKRE jaoks on tegemist normaalsusega, siis liberaalne ja Euroopa-meelne Reformierakond peaks väga selgelt ennast EKREst distantseeruma. „Reformierakonna juhtkonnalt ootaks väga selget sõnumit koostöö võimalikkusest EKREga. Kui nende arvates on sellised lubadused aktsepteeritavad, siis pole kumbki erakond Euroopa Liidu riigis kindlasti parketikõlbulik,“ rõhutas Kõlvart.

Kirsbergi lubadustest lähemalt: http://www.err.ee/598809/ekre-liige-lubab-oiget-ajalooopetust-ja-euroopas-moseed-sulgeda

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela