Ratas: Balti riikide ühised transpordi- ja energiaprojektid tugevdavad regiooni julgeolekut

Jun 06

Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga. Kohtumise fookuses olid Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise prioriteedid, energeetika- ja transpordiküsimused ning regionaalne julgeolek. Peaminister Ratase sõnul on Eesti ja Leedu kahepoolsed suhted väga head.

 „Meil on sarnased seisukohad mitmes küsimuses ning ühine huvi regionaalsete transpordi- ja energiaprojektide elluviimiseks, sest need elavdavad majandust ja tugevdavad piirkondlikku julgeolekut.“ Ratase sõnul toetab Eesti elektrivõrkude sünkroniseerimist Poola kaudu läbi kahes trassikoridoris paikneva ülekandeliini. „Sünkroniseerimine peab eelkõige täitma kolme eesmärki: garanteerima kõrge varustuskindluse ja -sõltumatuse, kindlustama elektrituru toimimise ja tagama madalaimad kulud tarbijale,“ sõnas Ratas. President Grybauskaitė ja peaminister Ratas arutasid ka regionaalse LNG terminali küsimust. „Regionaalne terminal peaks tekkima turuloogikast lähtudes. Pikaajaline lahendus oleks Soome lahe rannikule rajatav regionaalne gaasiterminal. Seda toetas ka Euroopa Komisjoni poolt tellitud uuring,” ütles peaminister.

Rail Balticu osas on peaminister Ratase sõnul Leedul ja Eestil sarnased seisukohad. „Tegemist on regionaalselt väga olulise projektiga, mis elavdab Balti riikide majandust. Peame tegema tihedat koostööd selleks, et ka järgmisel Euroopa Liidu eelarveperioodil oleks Rail Balticul maksimaalne toetus,“ sõnas Ratas. Rääkides eesistumise prioriteetidest rõhutas peaminister Ratas, et Eesti soovib poolaasta jooksul hoida Euroopa Liidu ühtsust ja läbi tasakaalu erinevate seisukohtade, traditsioonide ning huvide vahel liikuda üheskoos edasi.

Peaminister Ratas kutsus president Grybauskaitė 29. septembril Tallinnas toimuvale digiteemalisele tippkohtumisele, kus arutatakse digitaalse Euroopa tulevikku. „Eesti maine e-riigina on tugev ja meilt oodatakse suurt panust sellesse valdkonda. Järgmise kuue kuu jooksul keskendume horisontaalselt e-lahendustele ja andmete vabale liikumisele ning piiriüleste e-teenuste arendamisele,“ lisas Ratas. Peaminister Ratas kinnitas, et Eesti e-valimised on turvalised ja populaarsed ning Eesti on valmis oma positiivset kogemust ka teiste riikidega jagama.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela