ELi ministrid arutasid andmete vaba liikumist Euroopa ühisturul

Jul 19

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson arutas eile Tallinnas Euroopa Liidu konkurentsivõime ja infotehnoloogia ministritega, kuidas andmete vaba liikumise abil kasutada paremini ära Euroopa ühtse siseturu potentsiaali.

„Head digilahendused, mida kasutame igapäevaselt kodus näiteks riigiasutustega suheldes, peaksid olema kättesaadavad ka teistes riikides sarnaseid toiminguid tehes. Kutsusin oma kolleege üles mõtlema sellele, kuidas saaksime ühiselt siseturu kasutajakogemust parandada nii kodanike kui ka ettevõtete jaoks,“ sõnas Simson. 

Andmete vaba liikumine erinevate riikide ametiasutuste vahel tähendaks näiteks seda, et Eesti arhitekt ei pea äritegevuse loa taotlemiseks esitama täiendavalt dokumente ega nende tõlkeid, et projekteerida elumaja, mis asub teises liikmesriigis. Kord juba Eestis esitatud ja siinsete ametivõimude kontrollitud andmed liiguvad digitaalselt teise riigi pädevasse asutusse ning seal on võimalik koheselt tuvastada, millised pädevused ja õigused sellel isikul on.

Teenuste piiriülese osutamise elavdamisel on positiivne mõju majandusele tervikuna. See toetab ettevõtete loomist ja piiriülest laienemist, töökohtade teket, annab tarbijatele rohkem valikuvõimalusi ja tähendab neile soodsamaid hindu,“ selgitas minister Simson.

Tallinnas kohtunud konkurentsivõime ministrite põhieesmärk oli tuua välja takistused, mis piiravad andmete vaba liikumist ja ühtlasi leida võimalusi edasi pürgimiseks. Majandusministri hinnangul on tõhus ja turvaline andmete vahetamine paljude Euroopa riikide jaoks täna veel suureks väljakutseks.

Eesti soovib oma eesistumise ajal võimalikult kaugele jõuda andmete vaba liikumist toetavate teenuste e-kaardi ja ühtse digivärava eelnõude läbirääkimisel teiste liikmesriikidega.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela