Ratas: ärihuvide edendamiseks välisturgudel on vaja paremini sihitud tööd

Sept 18

Peaminister Jüri Ratase sõnul on Eesti ettevõtete ekspordivõimekuse suurendamiseks ja uute investeeringute soodustamiseks vaja, et eri organisatsioonid teeksid paremini sihitud ja järjepidevamat koostööd. Ratas ütles täna riigikogus opositsiooni arupärimisele vastates, et Eesti majanduse käekäik sõltub olulisel määral Eesti võimest edukalt hõlmata eksportturge ja meelitada siia välismaiseid investeeringuid. 

"Eesti majanduse väiksus sunnib meid olema maailmale võimalikult avatud," lausus ta. Jätkuvaks kasvamiseks peab Eesti Ratase sõnul eksportima kaupu ja teenuseid, millel on senisest kõrgem lisandväärtus. "Eesti eksport on õnneks saavutamas taas mõningast kasvu, kuivõrd meie peamised eksportturud taastuvad kümnendi tagusest kriisist. Samas pole ekspordi lisandväärtuses hüppelist paranemist toimunud. Seetõttu on oluline jälgida meie konkurentsivõimet," rääkis ta.

Konkurentsivõime parandamiseks tuleb Ratase sõnul suurendada investeeringuid kapitali- ja intellektuaalomandi mahukatesse ettevõtmistesse. "Eesti väiksus sunnib meid tegema valikuid ja spetsialiseeruma piisava kompetentsusega valdkondadele, et olla rahvusvahelisel turul võimalikult konkurentsivõimelised. Samuti on vaja suurendada investeeringuid tootearendusse, sealhulgas teadus- ja arendustegevusse. Riik saab siinkohal olla toetavaks jõuks," ütles ta.

Ratase sõnul on riigil Eesti eksportivate ettevõtete võimekuse kasvatamiseks mitmesuguseid programme, mida rahastatakse nii Euroopa Liidu tõukefondidest kui ka riigieelarvest. "Kuid riigi tugi saab olla oluliselt tõhusam ka turundustöös ekspordi sihtturgudel, mida eksportivad ettevõtted ise peavad üheks suuremaks takistuseks ekspordi kasvul," lausus ta. Tema sõnul on Eesti ekspordivõimekuse suurendamiseks ja välisinvesteeringute meelitamiseks vaja ajakohastada ka Eesti äridiplomaatia tugistruktuure ja korraldust ning ärihuvide edendamiseks välisturgudel suurendada erinevate organisatsioonide koostööd. "Selleks ei ole vaja teha senisest rohkem, vaid senisest paremini sihitud ja järjepidevamat tööd," ütles Ratas.

Seetõttu moodustas valitsus tema sõnul kevadel majandusarengu valitsuskomisjoni, mille töö kogub praegu hoogu. Septembri lõpus taas kogunevat komisjoni juhib peaminister ning sinna kuuluvad ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister, haridus- ja teadusminister, justiitsminister, majandus- ja taristuminister, rahandusminister, tervise- ja tööminister ja välisminister. Valitsuskomisjoni ees on aruandekohustuslik vastavalt valitsuse tegevusprogrammile käivitatav välismajanduse arendamise koordinatsioonikogu.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela