Terik: loomade kiusamine tsirkustes sai viimaks lõpu

Sept 26

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Tiit Terik sõnas, et loomadele pole omane sõita rattal või hüpata läbi tule ning sellist muljet ei pea lastele loomade kiusamise teel ka jätma. Täna võttis Riigikogu vastu seaduse, mis keelab loomade kasutamise tsirkuses, kellele pole trikkide tegemine loomuomane käitumine. 

See tähendab, et näiteks metsloomi tsirkuses enam näha ei saa. Terik sõnas, et tal on hea meel, et praegune Riigikogu koosseis loomade kasutamisele tsirkuses lõpu tegi ning tegemist on mitmeski mõttes märkimisväärse otsusega. „Loomade kiusamine inimeste meelelahutuseks ei tohi jätkuda ning Riigikogu otsus see lõpetada, on igati õige. Meelelahutuseks on lugematul viisil muid võimalusi ning selliseid, kus ei piinata loomi füüsiliselt ning vaimselt,“ rääkis Terik, kes tõdes, et ühiskonnas oli selleks sammuks ammu ka valmisolek. Ta sõnas, et lisaks loomade õiguste kaitsele tuleks vaadata ka mündi teist poolt, milleks on inimeste turvalisus ja mõttelaad. „Usun, et lapsed ei pea vaatama ja arvama, et karudele meeldibki rattal ringe teha ning et nad on naljakad loomakesed. Metsloom on ettearvamatu sadade silmapaaride all telgis,“ rõhutas Terik.

Küll aga sõnas ta, et loomi saab jätkuvalt näha loomaaias, kus on loodud neile siiski võimalikult head tingimused ning neid ei sunnita inimestele esinema. Praeguseks on Euroopas kõigi metsloomade kasutamise tsirkuses keelanud Austria, Küpros, Kreeka, Malta, Holland ja Sloveenia. Lisaks on Soome, Rootsi, Belgia ja Holland keelanud teatud loomaliikidesse kuuluvate loomade kasutamise tsirkuses. Vastu võetud seaduse kohaselt on loomanäitusel, võistlusel, -laadal, -oksjonil või loomade kokku toomisega seotud muul avalikul üritusel lubatud kasutada üksnes sellisesse liiki või alamliiki kuuluvat tehistingimustes sündinud looma, kelle liigiomased käitumisharjumused või eluviis seda võimaldavad ilma looma tervist kahjustamata.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela