Peaminister Ratas: Eesti võtab tõsiselt Euroopa Komisjoni majandussoovitusi

Okt 30

Eesti võtab tõsiselt Euroopa Komisjoni majandussoovitusi, kinnitas peaminister Jüri Ratas tänasel kohtumisel Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskisele ning tunnustas komisjoni üha põhjalikumat tööd ja analüüsi liikmesriikide majanduste jälgimisel. 

„Eesti riigieelarve on tugev ning valitsus on pühendunud eelarve tasakaalus hoidmisele kesk-pika perioodi eesmärkide piires. Valitsus esitas riigikogule riigieelarve eelnõu struktuurse puudujäägiga 0,25 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. See on kooskõlas Eesti fiskaaleesmärgiga ning just seda kooskõla Euroopa Komisjon hindabki,“ selgitas Ratas. Lisaks vastutustundlikule eelarvepoliitikale on Euroopa Komisjon teinud Eestile soovitusi ka soolise palgalõhe vähendamise ning teadus- ja arendustegevuse ühiskondliku kasu suurendamise kohta. Peaministri sõnul on need kõik olulised eesmärgid valitsusele. Kehtiva heaolu arengukava eesmärkideks on seatud suurem sotsiaalne kaasatus, tööhõive kõrge tase, pikk ja kvaliteetne tööelu, sotsiaalse ebavõrdsuse ja vaesuse vähendamine ning sooline võrdsus. Suhtelise vaesuse määra vähendamiseks on madala sissetulekuga inimestele kehtestatud maksusoodustusi ning suurendatud osade pensionäride toetusi. Asepresident Dombrovskise ülesannete hulka kuulub Euroopa Komisjonis ka Euroopa majandus-ja rahaliidu arendamine.

Peaminister Ratas rõhutas, et Euroopa majandus- ja rahaliit peab olema tugev ja toimiv selleks, et Euroopa majandus kasvaks ning võimalike uute kriiside risk oleks väiksem. „Euroopa majandus- ja rahaliit tuli oma esimesest tõsisest kriisist edukalt ja ühtegi liiget kaotamata läbi. Euroala majandus kasvab ootustest kiiremini ning töötus on langenud madalaimale tasemele alates 2009. aastast. Tugeva rahaliidu oluliseks eelduseks on püsivalt kiire majanduskasv,“ märkis Ratas. „Siiski toibuvad riikide majandused kriisist erinevalt. Mitmete riikide kõrge võlatase teeb nad haavatavaks, juhul kui peaks tulema uus langus. Osades riikides on töötuse määr jätkuvalt kõrge. See toidab rahulolematust ning loob pinnase populismile ja Euroopa Liidu vastastele. Kõik see mõjutab ka ühisraha stabiilsust,“ lisas peaminister.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela