Savisaar: reformierakondlaste kriitika peaks osaks langema neile endile

Nov 04

Endine IT-ettevõtja, Riigikogu majanduskomisjoni liige Erki Savisaar sõnab, et sõnumeid ID-kaardi osas on olnud mitmeid, sest keerulise olukorra lahendus nõuab aega ning selles on oma süü Reformierakonnal. Riigikogulane Erki Savisaar sõnas reformierakondlasele Valdo Randperele vastates, et ID-kaardi ümber toimuv ongi keeruline, kuid olukorrast on räägitud ausalt ning selleks on andnud oma panuse nii valitsus kui vastavad ametid. 

„Piinlik, et Randpere süüdistab Politsei- ja Piirivalveametit, kelle inimesed töötavad 24 tundi päevas, seitse päeva nädalas, et aidata inimestel uuendada sertifikaate ning leida koostöös probleemidele lahendusi,“ tõdes Savisaar. Keskerakondlane sõnas, et Randpere pole jätkuvalt aru saanud olukorra tõsidusest, väites, et IT valdkonnas tuleb jamasid ikka ette. „Räägime hetkel ligi 800 000 turvaauguga kaardist riigis, kus igapäevaselt sõlmitakse digitaalsel teel lepinguid, käiakse pangas, ostetakse ravimeid ja palju muud. Lisaks kasutavad erinevaid e-teenuseid erinevad riigiametid ja ka näiteks perearstid ning teised tervishoiutöötajad. Kusjuures ohu realiseerumisel ei ole identiteedi varguseks vaja ei ohvri ID-kaarti ega PIN koode.“ selgitas Savisaar.

Savisaare sõnul tuleks Reformierakonnal süüdistamise asemel hoopis peeglisse vaadata, sest e-riigi edulugusid rääkides on nad unustanud tõsta riigi võimekust kriiside korral. „Jüri Ratase juhitud valitsus on pidanud kahe kuuga lahendama aastate jooksul mööda vaadatud e-riigi turvalisuse probleemist. Reformierakondlased pole oma pead aastaid riiki juhtides vaevanud hetkekski plaani B üle ning alternatiive, kas või mobiil-ID kasutamise võimekust pole mingil moel tõstetud ega mõeldud selle peale kuidas väljastada vajadusel sadu tuhandeid sertifikaate päevas“ rääkis ta.

Savisaar sõnas, et ID-kaardi probleemide teatavaks saamisest saati on Reformierakond püüdnud teemat politiseerida. Ta tõi välja, et kui esimesel päeval rõhutas Reformierakonna esimees Hanno Pevkur, et poliitilisi punkte noppida ei tohiks, siis teisel päeval oli ta juba teinud kannapöörde süüdistades peaministrit avatuse tõttu Eesti e-riigi maine rikkumises. „Paraku on tänaseks teoreetiline oht muutunud vägagi reaalseks ning võiks olla kõigile selge, et probleemide varjamine Reformierakonna stiilis oleks viinud totaalse segaduseni. Valitsus ja riigiametid on astunud väga õigeid samme,“ rõhutas Savisaar.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela