Ratas sotsiaaltippkohtumisel: digitõkete kaotamine toob töökohti ja avardab Euroopa kultuuriruumi

Nov 17

Peaminister Jüri Ratas toonitas täna Göteborgis sotsiaaltippkohtumisel Euroopa Liidu riigipeadele ja valitsusjuhtidele, et üks oluline kasutamata võimalus Euroopas uute töökohtade loomiseks, inimeste heaolu tõstmiseks ja majanduse kasvatamiseks on digitaalse ühtse turu elluviimine.

 „Kaotasime Euroopa Liidus rändlustasud, kuid meil on jätkuvalt 28 erinevat litsentseerimise turgu. Kui jõuame Euroopa Liidus kokkuleppele näiteks geoblokeeringu, audiovisuaalmeedia teenuste ja autoriõiguste küsimustes, parandame inimeste juurdepääsu Euroopa ühisele kultuuri- ja väärtusruumile. Kui me aga kokkuleppeid ei saavuta, tõkestame jätkuvalt kultuuri tarbimist ja piirame inimeste võimalusi teenida elatist oma loominguga. Kaotab nii Euroopa ühine kultuuri- kui ka majandusruum,“ rääkis peaminister Ratas.

Peaminister Ratas rõhutas ka oskuste arendamise olulisust kiiresti muutuval digiajastul. „Tänapäeval tuleb pidevalt oma oskusi ja teadmisi täiendada, omandada uusi eralasid, et tööturul konkurentsis püsida,“ selgitas Ratas. Kuigi töö-, haridus- ja sotsiaalpoliitika on ELis suuresti liikmesriikide endi otsustada, vaatavad peaministri sõnul hätta sattunud inimesed sageli just ELi suunas. „Seetõttu tuleb ELi liidritel leida viisid, kuidas koos toetada inimesi. Mida rohkem hea hariduse ja õigete oskustega inimesi osaleb tööelus, seda suurem on nende rahulolu ning võidab ka Euroopa majandus,“ leidis Ratas.

Ta lisas, et tänapäeval on digioskustest kujunenud iseenesestmõistetavus, kuid sama olulised on sotsiaalsed oskused nagu meeskonnatöö ja analüüsivõime. ELi ühe märkimisväärseima eduloo, haridusprogrammi Erasmus 30. juubeli täitumise puhul arutasid ELi liidrid selle senisest veelgi ambitsioonikamaks muutmist ja laiendamist, et vastata paremini õppurite ja noorte eurooplaste ootustele.

Peaminister Ratas kirjutas eesistujana 28 ELi liikmesriigi nimel koos Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Junckeri ja Euroopa Parlamendi president Antonio Tajaniga sotsiaaltippkohtumisel alla Euroopa sotsiaalõiguste samba loomisele. Sotsiaalõiguste sammas sisaldab 20 põhimõtet, mille eesmärgiks on tagada inimestele parem juurdepääs tööturule, õiglased töötingimused ja sotsiaalkaitse. Sotsiaalõiguste samba elluviimise edukust ehk inimeste sotsiaalset heaolu liikmesriikides on plaanis hakata mõõtma 12 näitajaga tulemustabeli alusel. „Euroopa sotsiaalõiguste sammas kirjeldab meie ühiseid väärtusi ning Euroopa Liitu, mida soovime luua oma inimestele. Me usume Euroopasse, kus on oluline tegeleda töötuse, vaesuse ja ebavõrdsuse vähendamisega. Kaasavasse Euroopasse, mis loob võrdsed võimalused noortele ja haavatavatele ühiskonnas. Sotsiaalõiguste sammas on edaspidi majakaks Euroopa Liidu töös,“ ütles Ratas.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela