Jüri Ratas reitingutest: tulemusi pikemas plaanis hinnates on erakonna reiting kõrgem kui viimastel Riigikogu valimistel

Dets 18

Viimasel ajal on meedias olnud palju kriitikat ja arusaamatusi valitsuse poliitika ning otsuste suhtes. Kahtlemata on see ajutiselt mõjutanud ka peaministrierakonna toetusnumbreid. Samal ajal võttis valitsuskoalitsioon eelmisel nädalal Riigikogus vastu 2018. aasta riigieelarve, millega kaasnevad positiivsed mõjud ilmnevad alles uuel aastal. Inimeste elujärge parandavad nii tervishoiu lisarahastus, vajalikud taristuinvesteeringud, omavalitsuste tulubaasi suurendamine kui ka valitsuse maksupoliitika. Näiteks tõuseb prognooside kohaselt 2018. aastal keskmine netopalk maksureformi ja üldise palgakasvu toel tervelt 12%, mis on viimaste aastate kõrgeim näitaja.

Erakondade toetusi analüüsivad Eestis peamiselt Kantar Emor ning Turu-uuringute AS. Mõlema uuringufirma küsitlustes tuleb ette üles-alla kõikumisi, mistõttu tuleb hinnata tulemusi pikemas plaanis, mitte teha liigseid järeldusi üksikutest kuudest. Keskerakonna toetus on Emori uuringutes olnud aasta keskmisena 25% ning Turu-uuringute küsitlustes 29%. Seega on erakonna reiting samal tasemel või kõrgem kui viimastel Riigikogu valimistel, mille eest soovin kõiki toetajaid tänada. Valitsusel tervikuna on aasta keskmine toetus mõlema uuringufirma andmetel 46% ning opositsioonil Kantar Emori järgi 49%, kuid Turu-uuringute ASi küsitlustes hoopis 41,5%. Seega on toetusnumbrid kahe uuringufirma keskmisena pigem koalitsiooni kasuks. Küsitlustulemuste vahe tuleneb peamiselt sellest, et Turu-uuringute AS-i valimisse kuuluvad ka eakamad (75+) inimesed ehk elanikkonna terviklik läbilõige.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela