Enn Eesmaa: maksureform toob enamusele töötajatele ja pensionäridele lisaraha

Jan 06

Alates jaanuarist tõusis enamiku inimeste maksuvaba tulu 500 euroni. See on valitsuse kõige olulisem ja laiaulatuslikum maksureform rahva heaolu tõstmiseks ning ühiskondliku võrdsuse suurendamiseks. Tulumaksuvaba miinimumi määr hakkab järk-järgult langema circa keskmise palga juures ehk alates 1 200-eurosest sissetulekust ning jõuab nulli 2 100 euro juures. See kehtib võrdselt nii töötajatele, pensionäridele kui ka töötavatele pensionäridele. 

Valitsuse maksureformi ja üldise palgakasvu tulemusena tõuseb 2018. aastal keskmine netopalk 12% võrra. Valitsuse maksupoliitikast võidavad üle 80% töötajatest ehk inimesed, kelle sissetulek on igakuiselt kuni 1 776 eurot. Võrdluseks, et Eesti mediaanpalk, millest pooled inimesed teenivad vähem, on alla tuhande euro ning alampalk vaid 500 eurot. Seetõttu võidab enamik töötajatest igakuiselt 64 lisaeurot ning tänasest veidi rohkem tulumaksu hakkab maksma alla 20% ehk kõige jõukam viiendik. Kusjuures 36 eurot rohkem panustab iga kümnes töötaja, kes teenib üle 2 100 euro kuus.

Täpselt samadel alustel toimib uus maksusüsteem ka pensionäride ja töötavate pensionäride puhul. Maksureformist võidab üle 40% pensionäridest ning 51% eakatest jääb netopension samaks. Tänasest enam hakkab tulumaksu maksma hinnanguliselt 6-7% kõigist pensionäridest, ehk inimesed kelle töötasu + pension on kokku üle 1 352 euro. Võidetud või enam makstud summade erinevus teiste töötajatega võrreldes tuleneb asjaolust, et uus maksuvaba tulu (500 eurot) kehtib kõigile võrdselt ning eraldi pensioni maksuvabastust enam pole. Eesti circa 400 000-st pensionisaajast 93% netosissetulek tõuseb maksureformi tulemusel kuni 16,8 euro võrra kuus või jääb samaks. Samal ajal palume 6-7% kõrgema sissetulekuga pensionäridel tõepoolest senisest 0,1-83,2 eurot rohkem panustada. See raha läheb vähem teenivate inimeste toetamiseks ehk solidaarsema ühiskonna loomiseks. Märkan Eestis üha rohkem teiste toetamise positiivset mõttelaadi. Võtame või aasta lõpul tehtud avalikud, helded ja heatahtlikud annetused. Viimaste arvutuste kohaselt hakkab enam tulumaksu maksma circa 23 000 töötavat pensionäri ning maksimaalsel määral ehk 83,2 eurot rohkem tuleb tasuda 7 000 neist, kes teenivad üle 2 100 euro kuus. '

Rõhutan, et keskmine pension tõuseb tänavu 1. aprillil prognooside kohaselt 6,3 protsenti ehk aastases arvestuses tõuseb netosissetulek veel enamatel. Kindlasti on Eesti pensionid jätkuvalt liiga väikesed ning peame leidma täiendavaid lahendusi eakate inimeste heaolu parandamiseks. Eesti Keskerakond on läbi aastakümnete seisnud eakate ja tööinimeste eest ning teeb seda ka tulevikus. Just seetõttu on erakonna volikogu rõhutanud, et 2019. aasta Riigikogu valimisplatvormi koostamisel tuleb välja pakkuda uued lahendused pensionipoliitikas ning seda me ka teeme.“

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela