Jüri Ratas: tõstame inimeste heaolu, kuid peame oma otsuseid paremini selgitama

Jan 27

Täna avaldas Postimees erakondade toetusnumbrid Kantar Emori uuringu andmetel. Tulemused näitavad, et tõstame inimeste heaolu, kuid peame oma otsuseid paremini selgitama. Eesti Keskerakond on alati seisnud tugevama, sidusama ja võrdsema ühiskonna eest. Teame, et Eesti vajab iga inimest, sõltumata tema soost, vanusest, rahvusest või elukohast. 

Samast põhimõttest juhindusime opositsioonis inimkesksemat riiki nõudes ning lähtume ka valitsust juhtides. Just seetõttu viime ellu ulatusliku maksureformi, mille tulemusena võidab üle 80% elanikkonnast ning ühiskond muutub senisest võrdsemaks ja solidaarsemaks. Seejuures oleme tänulikud viiendikule inimestest, kes peavad senisest enam panustama. Tegemist on euroopaliku lähenemisega, mis on toonud edu Põhjamaadele ja veel paljudele, keda endale eeskujuks seame.

Viimased arvamusuuringud näitavad ennekõike kahte asja. Esiteks pole valitsus kahjuks suutnud oma otsuseid ja suuri reforme piisavalt veenvalt inimestele selgitada. Kõigil koalitsiooni osapooltel tuleb siinkohal järeldusi teha ja edaspidi enam pingutada. Valitsus on tegelikult käivitanud mitu olulist reformi tõstes maksuvaba tulu 500 euroni, luues jätkusuutliku tervishoiu rahastusmudeli, suurendades kohalike omavalitsuste rahastust ning eraldades lisaraha põllumajandustoetusteks. Kõik need otsused teenivad Eestimaa inimeste huve, kuid ilmselt peame oma tegevust senisest enam ja selgemalt lahti rääkima ning loomulikult ka rahva tagasisidet kuulama.

Teiseks on mul siiralt kahju, et Eesti Vabariigi juubeliaasta on tähistamise asemel alanud niivõrd lõhestaval ja vastanduval toonil. Alates 1. jaanuari hommikust on avalikku meediaruumi täitnud vaidlused nii hümni mängimata jätmise, meie riigi 100. aastapäeva vastuvõtu korralduse, maksureformi mõjude tõlgendamise kui erinevate ministrite umbusaldamise teemal. Loomulikult on opositsiooni roll ja õigus olla kriitiline, kuid õige oleks välja pakkuda ka oma positiivne programm. Lausrünnakud ja vastandumine ei vii Eesti elu edasi. Küll aga tekitab pidev negatiivsus inimestes trotsi ja pahameelt poliitikute ning poliitika osas tervikuna. Jah, meil on mitmeid pikaajalisi lahendamata probleeme, mis vajavad valitsuse ja kogu ühiskonna tähelepanu. Jah, iga uut reformi saab ja tuleb teha paremaks. Aga meil on märksa enam põhjust vaadata tulevikku positiivselt.

Äsja lõpetasime edukalt Euroopa Liidu eesistumise, mis tõstis meie tuntust ja mainet, Eesti majandus, palgad ja pensionid kasvavad viimaste aastate kiireima tempoga ning oleme kindlamini kaitstud kui iial varem. Need pole väiksed asjad, kuigi kipume tihti oma saavutusi võtma iseenesestmõistetavalt. Meie riik muutub iga päevaga üha tugevamaks ja ühiskond jõukamaks. Euroopa tipp on jätkuvalt kaugel, kuid ka kõige pikem teekond algab esimesest sammust. Täpselt samamoodi seisame sidusama ühiskonna eest ning uuringud on näidanud, et kogukondadevahelised lõhed on vähenemas. See on ülioluline, sest üksteisele vastandudes muutume ainult nõrgemaks. Koos tegutsedes ja ühte hoides oleme tugevamad nii igaüks eraldi kui kogu ühiskond ja riik tervikuna. Just selline on oma 100. juubelit väärikalt tähistav ja ühtne Eesti, mille eest meie valitsuses seisame.

Jüri Ratas,
Keskerakonna esimees

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela