Maria Jufereva: Kallase mõtte sähvatuse tagajärjel kannataksid enam pensionärid, puuetega inimesed ja kroonilised haiged

Apr 03

Reformierakonna juhi kandidaat Kaia Kallas üllatas kõiki oma ideega Haigekassa likvideerimisest ja erasektoril põhineva tervisekindlustuse süsteemi loomisest. Kaja Kallase esimene idee erakonna esimehe kandidaadina näitab, kuivõrd kaugel on ta päris elust. Oletan, et Kaja Kallas tugineb oma positiivsele kogemusele, kui ta pöördus tasulisse erakliinikusse - sai kiiresti vastuvõtule, tegi proove (suure raha eest) ja sai vajalikke protseduure (veelgi suurema raha eest). See on muidugi hea, et ka sellised võimalused on jõukamatele olemas. 

Aga proua Kallas, avaldan teile ühe saladuse – paljudel Eesti inimestel selline võimalus puudub nii täna kui ka tulevikus. Sarnast mõtet on vahel üksikud inimesed tõstatanud, kuid see idee on kustunud kiiresti. Seda tervisekindlustuse ideed saavad kasutada vaid vähesed rikkad riigid. Kui selline idee täitub kannatavad sellest eeskätt meie ühiskonna nõrgemad. Kaja Kallas arvab, et peaksime loobuma solidaarsest tervisekindlustuse süsteemist ja tellima teenuse erakindlustusfirmadelt. Kas tõesti peab ta õigeks, et igal inimesel on konto, kuhu laekuvad summad ja vajadusel sellelt kontolt inimene ostab endale ravimeid, protseduure, ravi? E

i pea olema kogenud analüütik või majandusteadlane mõistmaks, et taolisest süsteemist võidavad vaid vähesed väga terved jõukad noored inimesed. Keskmise sissetulekuga, haiged või eakad aga kaotavad. Kahtlen ka selles, et tavainimestel oleks võimalus saada meditsiinilisi teenuseid sellises mahus, mida nad vajavad. Aga kuidas siis jääb keeruliste juhtumitega, mis nõuavad hiiglasuuri vahendeid raviks. Ei usu, et erafirmad, kelle peamine huvi ja eesmärk on raha teenimine, on üldse huvitatud panustama raha süsteemi, mis ei ole nendele otstarbekas. Seda enam, soovin Kallaselt infot, kuidas kindlustusfirmad arvestaksid erinevaid riskikoefitsiente ühele või teisele patsiendile?

Ka praegu, kui sõlmid tervisekindlustuse lepingu, siis igakuise makse suurus sõltub inimese terviseseisundist ja olemasolevatest haigustest. See, kellel on rohkem tervisehädasid, maksab rohkem. See aga tähendab, et Kaja Kallase poolt pakutud süsteem on mõnedele inimestele lausa kullahinnaga ehk teisisõnu kättesaamatu. Mina ei vaidle selle vastu, et Haigekassa süsteem nõuab ümberkorraldusi. Pikad järjekorrad eriarstidele ei tee kedagi õnnelikuks. Kuid selle süsteemi peamine eelis on selles, et see on kõigile kättesaadav.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela