Jaak Aab Kallasele: küüniline on jätta pensionärid vaesusriski

Apr 16

Endine sotsiaalminister, keskerakondlane Jaak Aab ütles Kaja Kallase intervjuud Postimehes kommenteerides, et pensionite kasv on prioriteetide küsimus, mitte küüniline valimislubadus. Kallas tõi intervjuus välja, et eakad on aktiivsed valijad, kellele pensionitõusu lubamine on küüniline ja vale. Aabi sõnul on küsimus aga hoopis riigi prioriteetides ning selles, kas vaatame olukorrale, kus pension jääb alla suhtelise vaesuse piiri, otsa midagi tegemata. 

„Viimase viie aasta kiireima majanduskasvuga tõusid pensionid indekseerimise tulemusel 7,6%. See on oluline tõus, kuid jääb paraku liiga väikeseks selleks, et eakad vaesuspiirist välja tuua,“ selgitas Aab. Ta sõnas, et samasugune ettevaatlikus oli Reformierakonnal ka tulumaksuvaba miinimumi tõstes, mis tänase 500 euroni oleks jõudnud aastaks 2049. „Ka tulumaksuvaba miinimumi mõne euro võrra tõstes ei oleks me saanud mitte mingit positiivset muutust madalat ja keskmist palka teenivate inimeste sissetulekutes. Üleüldine hinnatõus liikus tunduvalt eest ära,“ tõi Aab välja.

Katteallikatest rääkides ütles Aab, et pensioni tõstmine 100 euroni 2020. aastal tähendaks kulu riigieelarvele ligikaudu 250 miljonit eurot, millest 20% võib arvestada tarbimismaksude kasvava laekumisega tagasi ning ülejäänud saab tulla majanduskasvust ning maksupoliitilistest meetmetest. Need töötab Keskerakonna valimisplatvorm välja sügiseks. „Kõige olulisem on aga, et eelarvet koostades peab olema kõigil erakondadel selge arusaam probleemist ning sellest, et pensionitõus ei saa jääda tulemata,“ kinnitas Aab.

Ta tõdes, et erakorralise pensionitõusu tegid aastatel 2005-2007 ära just Keskerakond koos Reformierakonnaga ning on kahju, et Reformierakond täna sellist vajadust ei näe. „Positiivne on aga see, et praegune valitsuskoalitsioon on astunud mitmeid samme nii tänaste kui ka homsete eakate toimetuleku parandamiseks, näiteks pensionireformi, laste arvestamine tööstaaži, hambaravihüvitise, ravimitoetuse või muu näol,“ ütles Aab.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela