Savisaar: Michal valetab alkoholipoliitikast rääkides silmagi pilgutamata

Jun 07

Riigikogu majanduskomisjoni keskerakondlasest liige Erki Savisaar sõnas aktsiisipoliitikat kommenteerides, et piirikaubandus sai hoo sisse 2015. ja 2016. aastal ning täna on valitsus sellele tõmmanud pidurit: sel aastal tõusis aktsiis kavandatust poole võrra ja järgmisel aastal aktsiis kindlasti ei tõuse. 

Savisaar sõnas, et alkoholipoliitika eesmärk on eelkõige tervisekahjude vähendamine ning aktsiis on selleks vaid üks hoob. „Kindlasti oleks avaldatud uuring võinud olla rõõmustavam, kuid vastutustundlik alkoholipoliitika pole ainult aktsiis. See hõlmab ka alkoholi kättesaadavuse ja reklaamimise piiramist ning nende küsimustega tegeletakse samuti,“ selgitas Savisaar.

Ta lisas, et Reformierakond, kes on aastaid kaitsnud just lahja alkoholi turgu, näeb konjuktuuriinstituudi numbrites poliitilist võitu, kuid unustab, et just nende valitsemise ajal 2015. ja 2016. aastal sai piirikaubandus tõeliselt alguse ning kerkisid piiriäärsed alkoholipoed. „Ette joonistatud aktsiisitõusudest hüpati nimetatud aastatel tänaste kriitikute valitsemise ajal sujuvalt üle, et riigikassasse rohkem raha saada, kuid täna on reformierakondlased selle kõik muidugi unustanud,“ tõdes Savisaar.

Ka on Savisaare sõnul vale Kristen Michali väide, et Lätti läinud aktsiisitulust saanuks ehitada mitu ERMi. „See on muidugi täiesti jabur väide ja Exceli-erakonnana võiks vähemalt prognoositaval ja tegelikul laekumisel teha vahet. Vale kordamine ei muuda seda tõeks ning on väga kahju, et niivõrd olulises teemas, nagu seda on alkoholipoliitika, valetab Kristen Michal silmagi pilgutamata,“ rõhutas Savisaar, kelle sõnul tasuti varusid arvestades alkoholiaktsiisi 2017. aastal tarbitud koguste eest 3,2 protsenti rohkem võrreldes aasta varasemaga.

Ta lisas, et õige ei ole olnud ka varasem riigi poliitika, kus Reformierakonna lobitöö tõttu on lahja alkoholi aktsiis olnud kange alkoholi aktsiisist madalam. „Noored teevad alkoholiga tihtipeale tutvust just lahjasid, erinevates värvides ja maitstes jooke manustades ning selle koha pealt on valitsuse eesmärk panna kangete ja lahjade alkohoolsete jookide hinnad edaspidi liikuma samas tempos, olnud kahtlemata õige,“ ütles Savisaar.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela