Kersti Sarapuu: Järvamaale on põhjust kolida

Jan 18

8. jaanuari Järva Teataja vahendas statistikat selle kohta, et elanike arv Järvamaal jätkab kahanemist. 1. jaanuari seisuga elab rahvastikuregistri andmetel Järvamaal 29 599 inimest, mida on 246 inimest vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Mida teha, et seda kurvakstegevat tendentsi kahanemiselt kasvu suunda pöörata?


Kui jälgida viimastel aastatel Järvamaale juba rajatud või rajatavaid ettevõtteid ja vabaaja veetmise kohti, siis minu hinnangul peaks Järvamaal olema potentsiaali tõmmata ligi neid, kes oma uue kodu just siia rajada sooviksid. Rõhutada tuleb Järvamaa suurepärast asukohta Eesti mõistes. Kui rahva teadvuses on Saaremaa ja Pärnu suvisel ajal ideaalseks kohaks, kus elada, siis Järvamaa plussina tuleks rõhutada, et see on hea paik elamiseks aastaringselt. Järvamaalt vaadates pole ühtki piirkonda Eestis, mis elanike jaoks liiga kaugele jääks.


Kui Tere ja Farmi piimatööstuse emaettevõte Nordic Milk juhatuse esimehelt Ülo Kiviselt küsiti, miks ettevõte otsustas just laieneda Eestimaa südamesse vastas ta, et Paide on hea asukohaga nii tooraine kohaleveo kui ka kauba laialiveo vaatest. Ilmselgelt asukoht on Järvamaa trump, mida hindavad ettevõtjad ja loodetavasti ka uued potentsiaalsed maakonda elama tulijad. Siinkohal toon lisaks juba loodud suurepärasele infrastruktuurile ja elukeskkonnale välja selle, mis paneks uut elukohta valivatel inimestel otsustama just Järvamaa kasuks.


Majandusministeeriumis valminud eelnõu järgi hakkab Kredex pakkuma suurperedele käendust, millega kodulaenu omafinantseeringu nõue langeb 10 protsendilt viiele protsendile. Ühtlasi hakkab Kredex käendama laene maale kodu ostjaile. Eelnõu alusel on käenduse uueks sihtgrupiks enam kui kolme lapsega pered, kes elavad üüripinnal, kuid kelle netosissetulek jääb vahemikku 1600–2200 eurot kuus. Uue sihtgrupina lisatakse seadusemuudatusega käenduse saajate hulka ka maapiirkonda kodu ostjad või rekonstrueerijad. Järvamaal maad, kuhu oma kodu rajada, juba jagub.


Olulisel kohal inimeste jaoks on kiired ühendused ja transport. Tänavu jõuab lõpuni Võõbu-Mäo teelõigu neljarajaliseks ehitamine, mis on viimane etapp Kose ja Mäo vahelisest 40-kilomeetrisest uuest maanteest. See tähendab, et Mäo ja Tallinna vaheline distants väheneb 5,3 kilomeetri ning üheksa minuti võrra. Olulisel kohal on ka sõiduturvalisuse märkimisväärne suurenemine.


Ettevõtlus Järvamaal on hea tervise juures ja uusi töökohti tuleb juurde. Lisaks 2024. aastal valmivale Tere ja Farmi piimatööstuse laiendusele Paides käib praegu näiteks kibekiire E-Piima uue tehase rajamine. Uus tehas, kus hakatakse valmistama juustu ja vadakupulbrit, valmib järgmise aasta suvel. Tegemist on kaasaegset tehnoloogiat kasutava ettevõttega, mis vajab põhjalikku väljaõpet saanud spetsialiste, kes hakkavad teenima keskmisest suuremat palka. Tööd saab rohkem kui sada inimest, koolitus toimub Hollandis.


Selleks, et uutel tulijatel oleks kergem tööle asuda, on äärmiselt oluline sobiva elukoha olemasolu. Tänapäevastele tingimustele üüripindu Järvamaal napib ja seetõttu toetab Keskerakond riigi toel üürimajade rajamist. Imaveres mullu suvel avatud üürimaja näol on meil positiivne näide varnast võtta. Riikliku üürimajade programmi toetusel ehitatud majas leiavad kodu nii Järva valla palgal olevad inimesed kui ka Imaveres tegutsevate suurettevõtete töötajad.


Ka spordielu võtab Järvamaal järjest suuremaid tuure. Paide Linnameeskond on kanda kinnitanud Eesti jalgpalli tippseltskonnas ja ambitsioonika klubi püüdluste toetamiseks on käesoleva aasta riigieelarves ette nähtud toetus multifunktsionaalse jalgpallihalli ehitamiseks. Sel talvel avati uued hallid Viljandis ja Haapsalus ning huvi seal trenni teha on olnud erakordselt suur. Ühtlasi avardab hall märgatavalt kogukonna sportimistingimusi nii koolide kehalise kasvatuse tundide läbiviimisel kui harrastusspordi mõttes.


Oleme astunud samme ka hariduse kvaliteedi tõstmiseks. Keskerakonna eestvedamisel ostis Paide linn tagasi vana raamatukogu hoone, kus avati kaasaegne riigigümnaasium. Kui lisada siia ka Järvamaa Kutsehariduskeskus, siis on noortel olemas mitmekesised võimalused haridust omandada.


Viimastel aastatel on tähelepanu pööratud ka Paide linnaruumi kaunimaks muutmisele. Läbi viidi konkurss keskväljaku uuendamiseks ning kavas on Paide tehisjärve külastajatele promenaadi rajamine ja palju muud positiivset. Loodetavasti toob eelpool väljatoodu Järvamaale uusi elanikke juurde. Ja kahanemine pöördub kasvuks.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela