Keskerakonna eelnõu tõstab keskmise pensioni nelja aastaga üle 1000 euro!

Nov 07

Riiklikku pensionikindlustuse seadust tuleb muuta nii, et lisaks indekseerimisele tõstetaks pensioni baasosa ja rahvapensionimäära neljal järjestikusel aastal 50 euro võrra. Selle tulemusel suureneb keskmine vanaduspension vähemalt 1000 euroni, ütleb täna vastavasisulise eelnõu üle andnud Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Jaak Aab.


"Muudatuse eesmärk on tõsta vanemaealiste inimeste majanduslikku heaolu. Kõrge inflatsioon ning tarbekaupade, ravimite ja energiahindade hüppeline tõus on pannud Eestis elavad pensionärid olukorda, kus praeguse pensioni eest ei ole võimalik inimväärselt ära elada. Senised pensionitõusud leevendavad küll inflatsiooni mõju, kuid pensionäride elujärge ei paranda," nendib Jaak Aab.


Endine minister märgib, et 2020. aastal elas allpool suhtelise vaesuse piiri ligi 50 protsenti vanaduspensionäridest ning üksi elavate 65-aastaste ja vanemate inimeste sama näitaja küündib koguni 80 protsendini. "Keskerakond on ainsa poliitilise jõuna järjepidevalt erakorraliselt pensioni tõstnud. Sellegipoolest on just praegusel ajal pensionitõus elukallidusele jalgu jäänud. Kindlasti peab olema eesmärgiks, et keskmine vanaduspension moodustaks edaspidi üle 40% Eesti keskmisest palgast," lausub Jaak Aab.


Eeldatav mõju 50-eurose pensionitõusu puhul riigieelarvele 2024. aastal on 190 miljonit eurot ning 2025. aastal 202,5 miljonit eurot.
 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela