Keskerakond: sõlmime erakondade ülese riigikaitse kokkuleppe

Nov 26

Eesti Keskerakond teeb riigikaitse eesmärkide saavutamiseks koostööd kõikide erakondadega ja pooldab erakondade ülese kokkuleppe sõlmimist, seisab parlamendivalimiste kaitsepoliitika peatükis.


"Julgeolekuolukord maailmas on ebastabiilne ja seda mõjutavad muutused sageli kiired ning ennustamatud. Euroopas toimub suuremastaapne sõda ja agressorist Venemaa kasutab oma eesmärkide saavutamiseks kõiki vahendeid, ignoreerides rahvusvahelist õigust," ütleb kaitsepoliitika peatüki eestvedaja, kindralmajor Neeme Väli. "Soome ja Rootsi liitumine NATOga parandab küll sõjalist tasakaalu regioonis, kuid meie naabri agressiivne käitumine sunnib meid astuma kiireid ja otsustavaid samme laiapindse riigikaitse tugevdamiseks. Seoses kasvanud sõjaohuga peab Eesti tõstma ühiskonna kriisivalmiduse taset ning suurendama investeeringuid kaitsevõimesse."


Neeme Väli sõnul tuleb üle vaadata kaitseväe toimimise alused, et tagada nende vastavus muutunud julgeolekuolukorraga. "Eesti riigikaitse peab olema korraldatud selliselt, et kriisi ja sõja korral rakendatakse kogu kasutada olev ressurss ühiskonna ja selle liikmete kaitseks. Selleks tuleb teha koostööd kõikide erakondadega, et tagada ühine nägemus riigikaitse eesmärkide saavutamiseks. Pooldame erakondade ülese kokkuleppe sõlmimist," lausub endine Kaitseväe peastaabi ülem.


NATO peakorteri sõjalises staabis teeninud Neeme Väli on seisukohal, et liitlaste panust tuleb kõrgelt hinnata, kuid iseseisva kaitsevõime kvaliteeti tuleb otsustavalt tõsta. "Õhuturbe üleminek õhukaitseks peab olema sujuv ja kiire. Kiirendada tuleb keskmaa õhutõrje võimekuse arendamist Eestis ning teha selleks koostööd meie liitlastega," märgib ta. "Kaitseliit on maakaitse selgroog ja väärib kaitseväega võrdset kohtlemist nii varustuse kui väljaõppe osas. Samuti tuleb suurendada väljaõppe läbiviimiseks ettenähtud ametikohtade arvu."


Keskerakonna volikogu esimees, valimisplatvormi töörühma juht Tõnis Mölder on veendumusel, et kaitsekulutuste maht peab järgmistel aastatel püsima 3 protsendi tasemel SKPst ning seda kohandatakse vastavalt muutustele julgeolekuolukorras. "Elanikkonna kaasamine riigikaitsesse peab olema aktiivsem, et suurendada Eesti kaitsevõimet. Üheks võimaluseks on anda vabatahtlikuks ajateenistuse läbimiseks rohkem valikuvõimalusi. Lisaks seisame selle eest, et riigikaitseõpetus koolides oleks kohustuslik osa õppeprogrammist," lisab Tõnis Mölder.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela