Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni avaldus Nursipalu harjutusväljaku laiendamise kohta

Dets 08

Kodu on puutumatu. Nii sätestab Eesti Vabariigi põhiseaduse § 33. Nursipalu harjutusväljaku ümber toimuv ähvardab aga kodud ohtu seada. Riigikogu Eesti Keskerakonna fraktsioon mõistab täielikult kohalike inimeste muret toimuva suhtes. Me ei pea õigeks, et riik tuleb ja teatab 21 perele: jätke maha oma kodu ja elutöö, kolige mujale! Aastal 2022 ei tohiks Eestis asjaajamine sel moel käia. Ei saa eeldada, et Nursipalu laiendamisega on seotud ainult need 21 peret, kelle elamud planeeritava polügooni uutesse piiridesse jääksid. Mürareostus ja looduse hävitamise mõju ulatub oluliselt kaugemale.


Väga halb signaal on riigi poolt kodude ohverdamine sõjalisteks harjutusteks. Meie riigi iga tolli kaitsmiseks on vajalik kõikide kodanike kaitsetahe ning inimeste ja omavalitsustega manipuleerimine seda ei tugevda.


Kagu-Eesti mainekujunduse eesmärgil läbi viidud uurimuse kohaselt peavad kohalikud elanikud ja ettevõtjad piirkonna tugevuseks just elukeskkonda, loodust ja turvalisust. Piirkonda külastavad turistid hindavad eelkõige ilusat loodust, vaikust ja rahu. Nursipalu harjutusväljaku ümber laiuvat männimetsa peetakse sealse piirkonna kui mitte terve Eestimaa kauneimaks paigaks. Kohalikel on piirkonnaga eriline ja tugev side, lisaks on tegu hinnatud seene- ja marjametsaga ning kohaga, kus imelist loodust nautida. Tähelepanuta ei saa jätta ka asjaolu, et Lõuna-Eesti Haiglas asuv piirkonna ainus sünnitusosakond jääb harjutusväljakust vaid loetud kilomeetrite kaugusele.


Keskerakond teeb riigikaitse eesmärkide saavutamiseks koostööd kõikide erakondadega ning pooldab erakondade ülese kokkuleppe sõlmimist ja kaitsekulutuste mahu tõstmist. Samuti mõistame, et harjutuste läbiviimiseks ja liitlaste vastuvõtmiseks on vaja sobivat kohta. See kõik aga ei saa tulla meie inimeste kodude ja väärtusliku looduskeskkonna hävitamise arvelt. Oleme veendunud, et Kaitseministeerium on antud ettepanekuga läinud kõige mugavama lahenduse teed ega ole põhjalikult kaalunud alternatiivseid võimalusi. Kui Eesti riigikaitse jaoks on selline harjutusväljak vajalik, siis tuleb Kaitseministeeriumil teha ettepanek algatada riigi eriplaneering, mille esimeses etapis kaalutakse sellise objekti sobivaimat kohta, kus negatiivsed mõjud on kõige väiksemad.


Lisaks peab Kaitseministeerium enne käesoleva laienduse tegemist täitma varasemad lubadused, mis anti kohalikele elanikele 2003. aastal Nursipalu harjutusväljaku eelmise arenduse eel. Ainult nii on võimalik taastada mõranenud usaldust ja tekitada lugupidav dialoog.


Keskerakonna fraktsioon on seisukohal, et enne nii suure, pikaajalise ja pöördumatu mõjuga otsuste ettevalmistamist tuleb läbi töötada kõikvõimalikud lahendused. Eelpool kirjeldatud pretsetendi loomine ühes Eesti piirkonnas võib tulevikus tekitada erinevate riiklike arenduste puhul tõsiseid tagajärgi ka mujal Eestis.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela