Eesmaa: eetikakoodeksile võiksid parema poliitilise kultuuri arenguks mõelda kõik erakonnad

Mai 23

21. mail Keskerakonna juhatuses esitletud eetikakoodeksi esialgne versioon on saanud positiivse vastukaja ning ootab nüüd erakonnakaaslaste aktiivset muudatusettepanekute esitamist. Poliitilise kultuuri parandamisele võiksid mõelda aga teisedki erakonnad.

Eetikakoodeksi väljatöötamise töörühma liige Enn Eesmaa sõnas, et eetikakoodeks pole pelgalt dokument sahtlisse tegemiseks, vaid eesmärk on tuletada igapäevaselt meelde poliitika häid tavasid. „Sarnaselt ajakirjandusele on ka poliitika viimaste aastate jooksul läinud teravamaks, isiklikumaks ning jõulisemaks, mis on omakorda pannud mõtlema, kus ja kas üldse eetilised piirid on. Seetõttu on koodeksis ka mitmed küllaltki iseenesestmõistetavad punktid, mis võivad kippuda ununema,“ tõdes Eesmaa.

Ta tõi näiteks punktid, mis ütlevad, et Keskerakonna liige hoidub alusetust kriitikast ja ei süüdista kedagi tõendeid ja argumente esitamata, austab eraelu puutumatust, hoidub teiste poliitiliste erakondade ja nende sümbolite solvamisest ja naeruvääristamisest, samuti vihkamise õhutamist oponentide vastu.

Eesmaa sõnul on poliitilise kultuuri mõiste kindlasti väga subjektiivne, kuid viimastel aastatel on selle piiriga tugevalt flirditud. „Vahet pole, kas tegemist on mustamise, korruptsiooni, pahatahtlikkuse või millegi muuga, iga poliitik peaks peeglisse vaatama ning endale meelde tuletama, mille ja kelle huvides ta tegelikult tegutseb,“ rõhutas Keskerakonna juhatuse liige, lisades, et ainult nii saavad poliitikud rahva tõelise lugupidamise välja teenida ning eetikakoodeksi loomine on samm sellele lähemale. „Keskerakond kutsub ka kõiki teisi erakondi ning poliitilisi organisatsioone mõtlema 21. sajandi poliitilise keskkonna üle ning ühtlasi looma enda eetikakoodeksit, mis aitaks meid ligemale paremale ja puhtamale poliitilisele kultuurile,“ ütles Eesmaa.

Keskerakond soovib lõpliku dokumendi vastu võtta erakonna volikogus.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela