Ratas: Vabadussõja kangelaste ja kogu rahva pingutused põlistasid Eesti iseseisvuse

Nov 29

Peaminister Jüri Ratase sõnul kindlustasid Vabadussõjas Eesti iseseisvuse meie inimeste ühised pingutused, millele koos kaitsetahte ning sõprade ja liitlastega toetub ka praegu Eesti julgeolek.

Ratase sõnul loodi Eesti riik paljude inimeste usu, aadete ja raske töö tulemusena külma veebruarikuu lõpus. "Paraku pidime juba oma sünniaastal kannatama ka okupatsiooni all. Täna, sada aastat hiljem teame, et just Vabadussõjas põlistasime tuhandete langenute, enam kui 10 000 haavata saanu ning rohkete purustuste ja raskuste hinnaga meie Eesti vabaduse," ütles peaminister kontserdil "9 hümni vabadusele", kus meenutati saja aasta möödumist Vabadussõja algusest. 

Ratas mälestas kõiki inimesi, kes päästsid toonastel keerukatel aegadel lootuse vabast rahvast ja oma riigist. "Nende tegude hinda meeles hoides mõistame, et meie sajand on olnud tõeliselt katsumusterohke ning selle õppetunnid meie riigi ja rahva jaoks on unustamiseks liialt olulised," lausus ta.

Peaministri sõnul on Eesti julgeolek sada aastat hiljem kindel, kuigi maailm ei ela kaugeltki üksmeeles. "Viimaste aastate hoiatavad näited agressioonidest, ebastabiilsusest, poliitilistest murrangutest ja terrorist on samaväärseks õppetunniks kui meie kogemus Vabadussõja päevilt. Nagu meie edu toona toetub Eesti praegune julgeolek meie rahva sihikindlusele, igapäevasele hoolele ja pühendumusele oma riigi suhtes, meie vankumatule kaitsetahtele," ütles Ratas.

Ta tõi esile, et kui sajandi eest sai Eesti loota Suurbritannia mereväelastele, Soome, Rootsi ja Taani vabatahtlikele, ameeriklastele, prantslastele, lätlastele ning veel mitmetele toetajatele, siis samad riigid on ka täna meie kõrval ning panustavad Eesti julgeolekusse. "Me hoiame ühte ja teame, et võime loota neile sama kindlalt kui nemad meile," lisas peaminister.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela