Peaminister Ratas: Jaan Tõnisson näitas, et rahvuslike aadete eest saab võidelda ka kõige keerulisematel aegadel

Dets 22

Rahvuslike aadete eest tuleb ja saab võidelda ka kõige keerulisematel aegadel, ütles peaminister Jüri Ratas Tartu Pauluse kirikus Jaan Tõnissoni 150. sünniaastapäeva jumalateenistusel peetud kõnes. 

Peaminister Ratas tõi välja, et Tõnisson oli suurmees, kes suutis elu jooksul uskumatult palju. „Ta jõudis teenida meie riiki mitmekordse valitsusjuhina, Maapäeva ja Asutava Kogu saadikuna, Ajutise Valitsuse ministri ning Riigikogu esimehena. Tõnisson näitas oma elu ja tegevusega kõikidele kaasaegsetele, et kui ühendada truudus kõrgetele eesmärkidele ning sihikindel töö, siis on võimalik tuua need ideaalid elupraktikasse,“ märkis peaminister.

Jaan Tõnisson mängis suurt rolli Eesti ühiskonnas ka Postimehe peatoimetajana. „Lehe peatoimetaja roll ning lehe välja andmine polnud toona kindlasti lihtne. Samas teame praegu väga hästi, milline on olnud Postimehe kaal meie kultuuriloos,“ osutas peaminister suurmehe tähtsusele Eesti ajakirjanduse arengus.

Peaminister rääkis ka, et Eesti praeguses valitsushoones, Stenbocki majas on Riigivanemate saalis teiste riigimeeste portreede seas ka Jaan Tõnissoni oma. „Maalide juures on kirjas meie suurmeeste surma-aastad ning need on paraku üleliia sarnased. Jaan Tõnissoni portree all on 1941. aasta järel küsimärk ning tema elu lõpust pole meile palju teada. Raske on kujutleda, kas riigijuhid söandasid toona isegi unistada, et ühel päeval saame tähistada oma riigi sajandat juubelit. Riigivanemate saalis saan ma alati kindlust teadmisest, et me kõik pingutame iga päev, et ükski põlvkond meie tulevates sajandites ei kahtleks,“ ütles Ratas.

Jaan Tõnisson sündis 22. detsembril 1868. aastal Viljandi vallas Mursi Talus.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela