Ratas ja Sikkut arutasid liikumislaboriga laste kehalise aktiivsuse parandamist

Jan 07

Peaminister Jüri Ratas ning tervise- ja tööminister Riina Sikkut arutasid täna Stenbocki majas Tartu Ülikooli liikumislabori esindajatega Eesti laste vähest liikumisaktiivsust, sealhulgas liikumist propageeriva programmi „Liikuma Kutsuv Kool“ tulevikku ja laiendamist.


Ratase sõnul peab piisav liikumine ning kehaline aktiivsus kuuluma kõigi laste ja noorte igapäevaellu. „Meie laste liikumisel ja mängimisel ka väljaspool sporti on nende kehaliste ja vaimsete võimete arendamisel ning terviseriskide vähendamisel asendamatu roll. Kahjuks annavad liikumisaktiivsust hindavad uuringud üheselt märku, et Eesti laste praegune aktiivsus ei ole kiita. Vähene liikumine ning liialt pikk erinevate ekraanide ees veedetud aeg annavad põhjust muretsemiseks ning sunnivad meid otsima võimalusi selle muutmiseks,“ ütles ta.

Peaministri hinnangul on koolid väga õige koht, kus kehalist aktiivsust propageerida. „Meie lapsed ja noored veedavad koolis väga suure osa oma ajast ning just seal on võimalik jõuda ka kõige vähem liikuvate lasteni. Programm „Liikuma Kutsuv Kool“ annab oma tegevusega liikumisele koolipäeva jooksul hoopis uue tähenduse. Aktiivsemad aine- ja vahetunnid suurendavad laste liikumisrõõmu, toetavad õppimist ning ennetavad liigse väsimuse tekkimist. Ma julgustan kõiki haridusasutusi „Liikuma Kutsuva Kooli“ metoodika ja tegevuse kohta huvi tundma,“ lausus Ratas.

Tervise ja tööminister Riina Sikkuti sõnul on Eesti laste vähene liikumine murettekitav. „Uuringud näitavad, et soovitatavaid liikumisnorme täidab Eestis vähem kui veerand õpilastest. Ja sellel on pikaajaline negatiivne mõju rahvastiku tervisele,“ sõnas Sikkut.

„Liikumislabori algatus on tunnustamist väärt. Ja on rõõm, et paljud koolid saavad aru, et lastele tuleb luua võimalusi liikuda kogu koolipäeva jooksul - see on tähtis nii laste tervise kui ka õpitulemuste ja koolirõõmu hoidmise jaoks,“ ütles ta ja lisas, et Sotsiaalministeerium jätkab „Liikuma kutsuva kooli“ programmi toetamist.

„Olen seda meelt, et elukeskkond – olgu see koolitunnis, vahetunnis, aga ka linnaruumis laiemalt, peab toetama meie tervislikke valikuid. Et oleks valikuvabadust liikuda kooli ka jalgsi või tõukerattaga ja et õppetöös on loomulik osa liikumisel,“ lausus Sikkut.


„Liikuma Kutsuv Kool“ on teaduspõhine sekkumisprogramm, millega otsitakse alates 2016. aastast Tartu Ülikooli liikumislabori eestvedamisel koos koolidega toimivaid lahendusi, kuidas muuta koolipäevad kehaliselt aktiivsemaks ning tuua rohkem liikumisrõõmu iga õpilaseni. Tänaseks on programmiga liitunud 40 kooli ja tegevus mõjutab igapäevaselt 18 000 last.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela