Ratas tunnustas kõigi parlamendikoosseisude panust Eesti arengusse

Apr 23

Peaminister Jüri Ratas tunnustas täna Asutava Kogu avaistungi 100. aastapäeval kõigi parlamendikoosseisude panust Eesti arengusse.


Ratas ütles riigikogu pidulikul istungil, et sada aastat tagasi vajas Eesti riik sõjaväljadel põlistatava vabaduse jaoks kindlat seaduslikku alust. "Selleks sai Eesti Vabariigi valitsemise ajutise korra järel meie esimene põhiseadus, mis lõi aluse tänasele võimude lahususele ja tasakaalule. Meie inimesed vajasid kindlust tulevikule, elupaika ja leiba. Seda andis vastu võetud maaseadus, mille põhiautor Theodor Pool pidas maareformi meie iseseisvuse tulemuseks ning koguni selle pandiks tulevikus," rääkis ta.

Ratase sõnul vajas noor Eesti ka rahu ja stabiilsust. "Selle kindlustas tulevikuks Asutava Kogu ratifitseeritud Tartu rahuleping, mis lõpetas Vabadussõja, määras meie idapiiri ning tagas Nõukogude Venemaa tunnustuse Eesti Vabariigi iseseisvusele," lausus ta.

Peaminister lisas, et pärast Eesti Vabariigile vajalike aluste loomist ja meie tuleviku hädapärast kindlustamist jätkas meie rahvaesinduse ja seadusandliku võimuna juba riigikogu esimene koosseis. Sealt saati on iga parlamendikoosseis olnud tema sõnul oma nägu ning andnud olulise panuse Eesti arengusse, toetudes eelkäijate tööle ja meie omariiklust edasi ehitades.

"Igale riigikogule annab hinnangu aeg. Just ajaline distants aitab meil tõeliselt väärtustada Asutava Kogu ning sellele järgnenud demokraatlikult valitud rahvaesinduste ettevaatavaid otsuseid ja tööd. Nõndasamuti hindavad meie tänaseid tegemisi ja valikuid tulevased põlved," ütles Ratas riigikogu 100. aastapäevale pühendatud istungil.

Asutav Kogu oli esimene iseseisvas Eestis rahva valitud esindus, mis tuli Tallinnas kokku 23. aprillil 1919.
 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela