Reitingud: Keskerakonna toetus on tagasi valimiste aegsel tasemel

Sept 11

Keskerakonna toetus on tõusnud valimiste aegsele tasemele, kuid ülekaaluka liidrina jätkab ikkagi Reformierakond, näitab Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud viimatine Norstati uuring. 

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 13. augustist 9. septembrini ning kokku küsitleti 4004 valimisealist Eesti kodanikku. Reformierakonda toetab 34,5 protsenti vastajatest ning eelmise nädalaga võrreldes toetus praktiliselt muutunud ei ole.

Keskerakonda toetab 23,5 protsenti vastajatest. Eelmise nädalaga võrreldes ei ole muutus küll märkimisväärne, vaid 0,6 protsenti ülespoole, kuid viis nädalat vähehaaval kasvanud toetus on viinud peaministripartei reitingu tagasi tasemele, kus see oli valimiste ajal – vahetult enne valimisi oli Keskerakonna reiting 24 protsenti.

Kolmandal kohal on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (15,5 protsendiga, neljandal kohal Sotsiaaldemokraatlik Erakond 9,4 protsendiga ning viiendal kohal Isamaa seitsme protsediga. Isamaa toetus on madalaimal tasemel sellel aastal mõõdetud tulemuste võrdluses.

Eesti 200 toetus on 4,6 protsendi peal ning rohelisi toetab 2,2 protsenti küsitletutest.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46 protsenti ning opositsioonierakondi 43,9 protsenti vastajatest.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

TALLINN, 11. september, BNS

 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela