Jüri Ratas ettevõtjatele: kiirema majanduskasvu toob tõhusam tegutsemine

Sept 25

Peaminister Jüri Ratas ütles esinedes 21. konverentsil Äriplaan, et Eesti majandus on võimeline kiiremini kasvama, kuid selleks peavad nii ettevõtjad kui valitsussektor pingutama oma efektiivsuse suurendamise nimel.

Ratase sõnul ootab meie majandust ees mõningane jahtumine, mis on seotud globaalsete tendentsidega ning kitsenevate ekspordivõimalustega, kuid Eesti edu sõltub eelkõige meist endist. “Kiiremaks kasvuks ning meie võimekuse ära kasutamiseks peavad Eesti ettevõtjad panustama tootlikkuse tõusu, suurendades oma konkurentsivõimet, laiendades sihtturgudel tegevust, müües rohkem ja suurema raha eest.

 

Pingeline olukord tööturul suunab tegelema innovatsiooniga, oma protsesse automatiseerima ja digitaliseerima ning väiksem nõudlus parandama oma toodet või teenust,” ütles peaminister. “Tihtipeale sünnivadki uued võimalused väljakutsete lahendamise käigus. Järgmisel aastal peame kõik pingutama, et olla kiiremad, paindlikumad, tõhusamad ja targemad. Sealhulgas ka valitsussektor,” lisas ta.

Oma sõnavõtus pealkirjaga „Riigi äriplaan 2020“ toonitas Ratas, et riik on igati valmis innovatsiooni toetama. “Valitsuse soov on olla uuendajana eeskujuks, teha koostööd nutikate ettevõtjatega ja innustada ka erasektoris rohkem innovatsiooniga tegelema,” kinnitas ta.

Nii on valitsuse majandusarengu komisjoni järgmise poolaasta plaanis arutada võimalusi maksusoodustusteks teadus- ja arendustegevusele, ettepanekuid ettevõtlusdoktorantuuri tõhusamaks korraldamiseks ning ettevõtete rakendusuuringute toetamise korraldamiseks. Järgmise aasta esimeses kvartalis peab valmima ka Eesti teadus- ja arendustegevuse, innovatsiooni ning ettevõtluse arengukava 2021–2035, mis pakub võimalusi, kuidas teadus ja ettevõtlus võiksid parimal moel oma jõud ühendada. “See on kindlasti suure potentsiaaliga kasvuallikas ning osa riigi äriplaanist,” ütles peaminister. Olulist rolli Eesti ettevõtete edus eksporditurgudel mängib ka äridiplomaatia. See on tähtsal kohal uues välispoliitika arengukavas, mis peab veel sel aastal riigikogu suurde saali jõudma.

Veel üks valdkond, kus riik ja ärisektor peavad ühiselt edasi liikuma, on Ratase sõnul võitlus kliimamuutustega. “Esialgsed hinnangud näitavad, et kliimaneutraalse Eestini jõudmine aastaks 2050 on era-, avaliku kui ka mittetulundussektori koostöös tehniliselt võimalik ning strateegiliselt tarkade investeeringute korral potentsiaalselt pikaajalist tulu toov. Selleks vajalike investeeringute mahuks hinnatakse praegu umbes 16,7 miljardit eurot, millest omakorda 12,1 miljardit eurot peaks olema just erasektori tehtavad investeeringud,” ütles peaminister ja lisas, et kliimaneutraalsuse poole liikumine annab pikemas vaates töökohtade loomise kõrval võimaluse ka meie majandust ümber korraldada ning muutustest kasu lõigata.

Ratas tutvustas ettevõtjatele ka päev varem valitsuses heaks kiidetud 2020. aasta riigieelarvet ja kinnitas, et koalitsioon jääb truuks konservatiivsele eelarvepoliitikale, mille keskne sammas on struktuurne eelarvetasakaal. Pikemas perspektiivis aitab aga riigieelarve paindlikkust suurendada valitsuse algatatud eelarve revisjon. “Revisjon annab parema ülevaate riigi kuludest ja sellest, kui hästi need eesmärki täidavad. Sotsiaaltoetused peavad jõudma abivajajateni, ettevõtlustoetused kiirendama majanduskasvu, koolisüsteem andma igaühele eluks hea stardipositsiooni, taristuinvesteeringud muutma liikumise kiiremaks ja mugavamaks. Kui selgub, et mõnda avalikku teenust saaks pakkuda parema kvaliteediga või kokkuhoidlikumalt, siis tuleb teha muudatusi. Tulemus on loodetavasti riigieelarve, mis lähtub maksimaalselt nii meie võimalustest kui ka vajadustest,” lubas peaminister.

Alexela kontserdimaja, Tallinn, 25. september 2019

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela