Jüri Ratas Keskerakonna maksuarutelul: Eesti uueks sihiks peab olema ühiskondlik tasakaal

Nov 16

Viimased paarkümmend aastat oleme Eesti ühiskonnas ja poliitikas vaadanud maksuküsimusi üsna ühekülgselt. Üleminekuaastatel võeti suund majanduskasvule, mis edendas kiiresti meie ühiskondlikku jõukust. Samas jäid sellest edust maha paljud meie inimesed ja ühiskonnagrupid. Seepärast ei ole üllatav, et näeme oma ühiskonnas lõhesid, mida nüüd tuleb tasandada, rääkis peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas täna hommikul toimunud maksuteemalisel arutelul.

Ratas rõhutas, et Eesti uueks sihiks peab olema ühiskondlik tasakaal, mis toob endaga kaasa kestliku majanduskasvu. "Meie eeskujuks on Põhjamaad. Selleks tuleb küsida, kuidas jaotada loodavat väärtust ühiskonna erinevate osade lõikes õiglasemalt, et sellest saaksid osa ka seni nõrgemas positsioonis olevad kaasmaalased. See tähendab ka arutelu selle üle, milliseid teenuseid võiksime elanikena riigilt ja omavalitsustelt saada ning kui palju võiksime nende eest maksta," lisas Ratas.

Maksuteemalise arutelu üheks kesksemaks teemaks oli "Inimväärne elu vanaduspõlves". Sotsiaalminister Tanel Kiik märkis, et Eestis hoolekandesse suunatav 0,4% SKP-st on kahetsusväärselt madal, jäädes kordades alla Põhjamaade tasemele. "Lahenduseks oleks hoolduskindlustusmakse loomine, mis aitaks katta puuduoleva rahavajaduse 150 miljoni euro ulatuses aastas. Võimaliku hoolduskassa vahendeid saaks kasutada tänaste ja tulevaste eakate ning teiste abivajajate tarbeks. Arutamist vajab, mis peaks olema konkreetne maksemäär, selle kujunemise mehhanism ning korralduslikud üksikasjad," arutles Kiik, kelle sõnul tuleb oluliselt laiendada ka tööandja pensioni kasutamist.

Tulevikumaksude koha pealt toetas laudkonna eestvedaja Andrei Korobeinik digimaksu kehtestamist. "Paljud rahvusvahelised firmad, mis müüvad teenuseid Eestis, maksavad tulumaksu ettevõtte asukohariigis. Nii talitavad näiteks Facebook ja Google," märkis Korobeinik.

Maksuarutelul räägiti veel kohalikest maksudest, kus leidis toetust turismimaksu idee, ja olemasolevate maksude ja aktsiiside korrigeerimisest. Uue maksupaketi töötab Keskerakond välja 2020. aasta kevadeks.
 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela