Aadu Must: eestikeelse õppe kaitsmine ei tohi muutuda kõrghariduse “keskkoolistamiseks”

Dets 03

Eestikeelsesse kõrgharidusse suhtumise pendel pahatihti liiga hoogsalt ja liiga laia amplituudiga lehvinud ning tark on hoiduda läbimõtlematust ülipüüdlikkusest ja liigsest lihtsustamisest”, ütles Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Aadu Must riikliku küsimuse „Eestikeelse kõrghariduse tulevikust“ arutelu käigus.

 
Musta sõnul on eestikeelne kõrgharidus ülimalt oluline meie riigi ja rahva jätkusuutlikkuse garant. “Kui eesti keel taanduks vaid “köögikeeleks”, võiks peagi hääbuda ka meie rahva usk omakeelse riigi vajalikkusesse,” ütles Must.
 
Tartu Ülikooli professori sõnul on vaja ennekõike tagada eesti keele säilimine ja tugevdada selle elujõudu. „Mõistagi peame vaatama pikka plaani ja seadma keelepoliitika arendamisel uusi sihte. Samas on kaua ja tõenäoliselt kohati ka ülevõimendatud rahvusvahelisustumisel oma kindel sisu ning ei ole mõistlik meie otsustuste pendlit ka teise äärmusse tõugata,” ütles Must.
 
“Haridus- ja teadusvaldkonda ning keelepoliitikat ei saa reguleerida algeliste ja samas karmide reeglitega. Suure ettevaatlikkusega tuleb suhtuda eestikeelse doktoriõppe nõudmisse. Eesti keele ja meele arendamisel ja kaitsel on võtmeroll rahvus- ja humanitaarteadustel, mis loovad meie rahvusliku identiteedi vundamendi. Seevastu loodus- ja täppisteadustes on olulisem globaalne mõõde – aatom jääb aatomiks nii Pariisis, Pekingis ja Prahas, aga samuti nii Pukas, Purtses või Puurmannis. Mitmetes täppis- ja loodusteaduse valdkondades tähendaks eestikeelse õppe liialdatud pealesurumine lõppkokkuvõttes ülikooli “keskkoolistamist,” lausus Must.   
 
„Meil on suhteliselt kitsaid erialasid, mille jaoks on välistudengite olemasolu hädavajalik. Nende koolitamine eesti keeles oleks aga kallis, ebaedukas ja pikemas perspektiivis ülejõu käiv, kuid ka nende õppekavasse peaksid mahtuma eesti keele ja kultuuri aluste kursused – see on valdavalt ka nende soov,” ütles Must.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela