Marek Jürgenson: juriidiliste isikute otsustusprotsess muutub lihtsamaks

Mai 18

Täna Riigikogus vastu võetud seaduse eelnõu hõlbustab oluliselt juriidiliste isikute elektrooniliste võimaluste kasutamist koosolekute korraldamisel ja otsuste vastuvõtmisel. Seaduse jõustudes saavad juriidiliste isikute organid võtta otsuseid vastu ilma, et oleks vaja läbi viia tavapärast füüsilist kohalolekut nõudvat koosolekut.


"Praegu kehtib reegel, et koosolekuta otsuse tegemisel peaksid kõik juriidilise isiku liikmed seda toetama. Praktikas pole selline olukord aga võimalik," selgitab Riigikogu õiguskomisjoni liige Marek Jürgenson. "Edaspidi saaks põhikirjas sätestada otsuse jõustamiseks vajalike poolthäälte hulga, mis lõpetaks näiteks patiseisu MTÜ-des, kus on palju passiivseid liikmeid nagu näiteks suurtes korteriühistutes."


Eelnõu võimaldab juriidilistel isikutel korraldada ka elektroonilisi koosolekuid, mis annab võimaluse osaleda ka näiteks reisil olles. Marek Jürgensoni sõnul on äärmiselt oluline, et kõikidele juriidilistele isikutele kehtiksid elektrooniliste koosolekute pidamisel ühesugused võimalused, ent oleks arvestatud ka liikmete soovidega.


"Sellest lähtudes jääb koosolekul hääletamise viis juriidilise isiku enda otsustada ja reeglistik määratakse põhikirjaga. Tuleb rõhutada, et antud eelnõu ei pane kellelegi mingeid lisakohustusi, vaid avardab valikuid," rõhutab Marek Jürgenson. "Juriidilisel isikul on õigus põhikirjas elektrooniliste koosolekute korraldamine välistada, kehtestada üksnes füüsiliste koosolekute nõue või tunnistada vastavalt kokkuleppele mõlemat. Siin oleneb kõik liikmete soovidest, sageli ka omavahelistest suhetest ning IT-suutlikkusest."


Marek Jürgenson lisab, et uuenduslikke lahendusi ei maksa peljata, kuid läheneda tuleb personaalselt. "Seadusemuudatus aitab ehk nii mõnelgi MTÜ-l ja äriühingul väljuda mugavustsoonist ning asuda liikmete huvides uusi lahendusi ellu viima. Muudatustega avardub võimalus otsustusprotsessis kaasa rääkida, muutub läbipaistvamaks ühingute juhtimine ning tõhustub kontroll juhatuse tegevuse üle," räägib Marek Jürgenson.
 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela