Jüri Ratase kõne Keskerakonna volikogu istungil

Dets 04

Soovin tänase pöördumise sissejuhatuseks veelkord õnne möödunud korral valitud Eesti Keskerakonna volikogu uuele juhtkonnale. Loomulikult tänan südamest ka Kerstit, Marikat ja Mihhaili, kes seni volikogu juhtimisse ja töösse tublisti panustasid ning teevad seda teistes rollides iseenesestmõistetavalt ka edaspidi. 

Head Tõnis, Ester ja Vladimir. Teie teenisite omakorda ära suure usalduse. Kindlasti tähendab see ka samaväärset tööd ja vastutust, mille õigustamisega te kahtlemata hästi toime tulete.


Keskerakonnas on just volikogu see esindus- ja tööorgan, kus sünnivad ja kus sisustatakse kongresside vahelisel ajal meie poliitikad. Mul on erakonna esimehena südamest hea meel näha, et see tegevus käib suure hoolega. Ka viimasel ajal on mul endal olnud au mitmetel volikogu komisjonide istungitel osaleda ja neis mõttevahetustes kaasa lüüa. Olles võimul nii paljudes Eesti omavalitsustes kui ka riigis, annab see meile suurepärase võimaluse erakonna liikmetena volikogu arutelude tulemusel panustada kõigi eestimaalaste heaolu ja käekäigu parandamisse.

Loomulikult peame silmas ja teame hästi ka seda, et praeguseks juba tükk aega vähem kui aasta pärast leiavad aset kohalike omavalitsuste volikogude valimised. Selleks valmistumisel, meie erakonna liikmete ja toetajate kaasamisel, valimisplatvormide ja kampaania ettevalmistamisel ning meie veenva poliitika kujundamisel on erakonna volikogul väga sisuline ja kaalukas roll.

Head sõbrad!


Loomulikult ei saa me praegusel ajal üheski küsimuses vaadata mööda olukorrast koroonaviirusega, mille levik püsib Eestis jätkuvalt kõrge, vaatamata seni kehtestatud piirangutele. Meie seisukord on seni olnud parem kui mitmel pool mujal Euroopas või maailmas – seda nii haigestunute arvude kui piirangute ulatuse osas, kuid see võib kiiresti muutuda. 


Olemegi viimasel ajal näinud, et ka Eestis vajavad üha enamad COVID-19-sse haigestunud inimesed haiglaravi ning suurenenud on sellest põhjustatud surmade arv. Koroonaviirusest tingitud suurem koormus tervishoiusüsteemile mõjutab juba oluliselt meie arstiabi kättesaadavust teiste tervisemurede korral. Seepärast peame nii inimeste kui ühiskonnana pingutama ning riigi ja valitsusena reageerima, et meie kõigi tervist ja heaolu kaitsta.

Teame, et viirus levib Eestis laialdaselt avalikus ruumis, kust see viiakse oma kodudesse ja perekondadesse. Seepärast otsustasime eile valitsuse kabinetinõupidamisel piirata senisest veelgi enam rahvarohkeid vaba aja veetmise võimalusi. Pea igapäevaseks saanud teated koroonaviirusele oma elu kaotanutest ei ole ju pelk statistika. Need on Eesti inimesed, kes kõik on meie emad ja isad, õed ja vennad, tütred ja pojad, meile lähedased ja kallid.


Viirused levivad inimeselt inimesele ja seega tuleb meil kõigil esmajoones vähendada oma igapäevaste kontaktide arvu, millega saame need nakkusahelad katkestada. Iga kohtumise ja käigu osas tuleb kaaluda, kas see on ikka vältimatult vajalik või saame selle asendada näiteks telefonikõne, kirja või videokohtumisega. Vältimatu vajaduse korral avalikes ja rahvarohketes kohtades, aga ka riskirühmadesse kuuluvate inimeste läheduses tuleb kanda maski või katta oma suu ja nina näiteks salliga.

Samuti ei ole praegu mõistlik korraldada pidupäevade puhul suuri eraelulisi või ametlikke kohtumisi, vaid peaksime ka need hoidma oma väiksemas pere ja lähedaste ringis. Olgu need siis sünnipäevad ja aastapäevad või jõulupühad ja aastavahetus. On vist ütlematagi selge, et ka saabuval talvevaheajal on mõistlik ja rangelt soovitav vältida välismaale reisimist, vaid veeta selle asemel need ilusad hetked näiteks hoopis kaunis Eestimaa looduses.


Õnneks on koroonaviiruse osas ka rõõmustavamaid sõnumeid, sest juba lähimal ajal on Euroopas müügi- ja kasutuslubasid saamas mitmete tootjate vaktsiinid. Eestis on samuti juba suvel kaardistatud riskirühmad, kellest on mõistlik vaktsineerimist alustada. Suuremaid vaktsiinikoguseid võib oodata järgmise aasta esimestes kvartalites. Loomulikult ei saa kedagi vaktsineerimiseks kohustada ning samuti ei lõpeta see hoobilt viiruse levikuga seotud probleeme. Siiski on see kauaoodatud abi ja lahendus, mis võimaldab meil samm-sammult pandeemia seljatada.


Auväärsed erakonnakaaslased!


Koroonaviirusest põhjustatud tervisekriisil on olnud algusest peale ka teine, sellega kaasnenud pool, milleks on majanduskriis. See on tähendanud vajadust toetada raskemate aegade üleelamisel meie tööinimesi ja ettevõtlust. Sel nädalal arutasin riigi seni tehtud samme taas valitsust nõustanud majanduse elavdamise ekspertkoguga, kuhu kuulub nii ärijuhte, eksperte kui ka teadlasi.


Suvel valitsuse majandusarengu komisjoni juurde loodud ekspertkogu pani oma töö tulemusena kriisist väljumiseks ette strateegilised eesmärgid ja prioriteedid. Peamised neist olid töökohtade säilitamine ja loomine ning innovatsioonile, digitaliseerimisele ja keskkonnasäästlikkusele panustades majanduse struktuurimuutuste kiirendamine. Seda peab omakorda toetama stabiilne ettevõtluskeskkond ja tõhusam avalik sektor.


Ekspertide hinnangul oli oluline ka valitsuse aluseks võetud põhimõte, et kriisi tõttu vähenenud riigieelarve tulusid ei tohi tasakaalustada kärpega, vaid katta puudujäägid laenurahaga ning liikuda siis järk-järgult tagasi Euroopa Liidu eelarvereeglite juurde. Kindlasti on kõige selle juures olnud oluline tagada jätkuv inimeste ja kaupade vaba liikumine, kriitilise tähtsusega taristu ja teenuste säilitamine ning majandusmeetmete kujundamisel arvestamine ka Keskerakonna jaoks väga oluliste regionaalarengu vajadustega.

Ekspertkogu tunnustas omalt poolt kohtumisel väga selgelt ka valitsust, et nende välja pakutud meetmed leidsid head rakendust. Need kajastuvad üheselt järgmise aasta riigieelarves ja soovitusi võetakse arvesse Euroopa Liidu vahendite planeerimisel. Toon esile, et järgmisel aastal kasvavad valitsussektori investeeringud 28 protsenti ehk ligikaudu 1,9 miljardi euroni. 


Selle hulgas on planeeritud mahukad rahapaigutused tervishoidu või ka igas Eestimaa nurgas elutingimuste parandamisse. Kindlasti on selle juures oluline ka teadus- ja arendustegevuse rahastuse kasv, mis tõuseb järgmisel aastal kauaoodatud ühe protsendini meie sisemajanduse kogutoodangust. Iga euro sellest toob tulevikus meile veelgi rohkem tagasi.


Austatud volikogu liikmed ja kõik kuulajad!


Kõik see, mida ma kirjeldasin, on olnud valitsuses koos ekspertidega ühiselt tehtud töö. Sellesse on loendamatutes aruteludes enda väga kaaluka panuse andnud ka Eesti Keskerakonna tublid ja toimekad ministrid. Seepärast on siinkohal õige hetk tänada ka sind, hea Mailis! 


Eesti Keskerakonnal täitus eelmise kuu lõpus neli aastat valitsuse juhterakonnana. Selle aja jooksul on Mailis Reps kahes järjestikkuses valitsuses olnud väga silmapaistev ja asjatundlik haridus- ja teadusminister ning töötanud tõsiselt nii oma valitsusalas, kui ka poliitikas ja erakonnas laiemalt. Ma tänan sind südamest selle aja ja toe eest. Valitsuse kaotusest on saanud Riigikogu ja Keskerakonna fraktsiooni võit.


Samamoodi on Riigikogu kaotanud meie tubli Anneli Oti, aga valitsus saanud endale uue ja väga võimeka riigihalduse ministri. Haridus- ja teadusministri tööd jätkab omakorda kogenud Jaak Aab. Me oleme teile kõigiti toeks ning soovime palju kordaminekuid.

Armsad sõbrad!


Ma tänan ja tunnustan lõpetuseks ka kõiki teid. Eesti Keskerakond jätkab oma sisukat tööd nii volikogu, juhatuse, piirkondade, kogude, büroo kui ka kõigi liikmete tasemel. Samuti toimetame targalt kõigis Eestimaa omavalitsustes, Riigikogus ja valitsuses. Soovin teile tänaseks häid mõttevahetusi ning edu, jõudu ja tervist tulevikuks!


Jõudu Eesti Keskerakonnale!
Jõudu Eestile!

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela