Riigikogu esimees Jüri Ratas Tartumaal: Eesti areng eeldab laiapõhjalist arutelu hariduse üle

Apr 27

Tartus ja Elvas teadlaste ning ettevõtjatega kohtunud Riigikogu esimehe Jüri Ratase sõnul oleme kriisist võitnud ammusoovitud teaduspõhisuse. "Ühelt poolt muutus teadus argielu osaks. Näiteks Eestimaa teadlastest koosneva teadusnõukoja toel saime selgeks, kuidas saame ennast ja teisi maailma vallutanud uue nakkuse eest kaitsta. Teisalt said ettevõtted uue tõuke teaduspõhiseks arenguks.

Näiteks tarnib nüüd Tartu Teaduspargis töötav ettevõte üle maailma kolm korda rohkem biotehnoloogilisi reagente, mille abil on muuhulgas võimalik inimesi testida ja seireuuringuid teha. Samal ajal suurenes nõudlus Elvas tegutseva elektroonikatehase toodangu järgi nii palju, et Lõuna-Eesti suurimaks tööandjaks oleval ettevõttel on Eestis käsil tootmise laiendamine ja insenerikeskuse rajamine," ütles Jüri Ratas.

Edasine areng eeldab, et lähiaastatel peame laiapõhjalist arutelu Eesti hariduse üle. "Viimasel aastal tööelus ja majanduses toimunud muutused on toonud veel paremini esile, millele peame haridussüsteemis veel suuremat tähelepanu pöörama. Näiteks ülikooli, töötukassat ja tööstusettevõtet külastades jäi kõlama suurenev vajadus inseneride ning tootmistöötajate järele. Ühe lahendusena soovitati kaaluda kohustuslikku karjäärinõustamist põhikooli viimastes klassides, et noorte valikud oleksid teadlikumad. Samuti esitati terve rida küsimusi selle kohta, kuidas edaspidi vajalikel erialadel kvaliteetset õpet tagame," rääkis Jüri Ratas.

Koos ettevõtlusega areneb ka elukeskkond. "Elva on hea näide sellest, kuidas saab omavalitsus hoida oma elanikke ka siis, kui nad töötavad mujal. Liikumiseks on loodud mitmekesised võimalused, alates looduskaunitest terviseradadest ja lõpetades kvaliteetsete jalgpalliväljakutega. Sel sügisel avab uksed euroraha toel rajatav perearstikeskus. Omaette väärtuseks on toetus, mille najal käivitub koolinoorte loodud rannakohvik," loetles Riigikogu esimees.

Kõikide arengute eelduseks on jätkuvalt koroonaviirusega elama õppimine. "Nüüdseks saavutatud haigestumuse langus annab lootust, et tänavust suve veedame piiranguteta. Samas on selge, et veel pikemat aega tuleb meil koroonaviirusega arvestada ja sellest põhjustatud kriisist väljumiseks pingutada. Üks lihtne valik, millega saame üheskoos nii uut nakatumiste lainet ära hoida kui ka kiiremale taastumisele kaasa aidata, on ka tänavu suvel puhata võimalikult palju Eestis," sõnas Jüri Ratas.

Tänase tööpäeva raames kohtus Riigikogu esimees Tartu Ülikooli, Ülikooli Kliinikumi, Elva Haigla, Rahandusministeeriumi Tartumaa talituse, Töötukassa Tartumaa osakonna, Tartu linna ja Elva valla esindajatega. Samuti külastas biotehnoloogiaettevõttet Solis BioDyne, elektroonikatehast Enics Eesti ja kohvikut Kohvik Lohvik.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela