Jüri Ratas ja Tanel Kiik: kaitstud on 71% täiskasvanutest, saame ühiskonna avada, kui jõuame sama tasemeni kogu elanikkonnas

Sept 15

COVID-19 vastu on vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud või selle läbi põdenud kokku 71 protsenti täiskasvanutest. Kui jõuame 70% tasemele kogu elanikkonnas ja 85%-ni riskirühmade seas, saame hakata ühiskonda avama, kinnitasid Riigikogu esimees Jüri Ratas ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik Keskerakonna fraktsiooni korraldatud seminaril "Piirangutevaba Eesti - kuidas selleni jõuda?".


Jüri Ratase sõnul eeldab piirangutevaba Eesti, et meie inimesed on kaitstud tasemel, mis välistab massilise haigestumise. "Ühiskond on koroonaviirusest väsinud ja see on inimlikult arusaadav," ütles Keskerakonna esimees. "Kuid kriisi juhtides peame mõtlema mitu käiku ette. Meil tuleb ühiselt pingutada selle nimel, et ühiskonnas oleks võimalikult vähe piiranguid. Selleks on kaks meedet: vaktsineerimine ja selgitustöö."


Üheks alternatiiviks vaktsineerimisele on pakutud kõikehõlmavat ja järjepidevat testimist, täiendas Jüri Ratas. "Olemasolevaid võimalusi ja nende maksumust arvestades, pole see jätkusuutlik ei inimeste tervise kaitse, kulude ega korralduse seisukohalt," nentis Jüri Ratas. "Koroonaviirus on Eesti inimeste ühine vaenlane. Viimastel kuudel hoogustunud vastandumine on takistuseks piirangutevabale Eestile. On vaja hoopis vastupidist – mitte süüdlaste otsimist, pidevat välistamist ja kellelegi teisele lootmist, vaid mõistvat suhtumist, osapoolte koostööd ja ühisele eesmärgile keskendumist."


"Piiranguid võiks leevendada või sootuks kaotada, kui COVID-19 vastu on kaitstud 70 protsenti kogu elanikkonnast ja 85 protsenti riskirühmast," lausus Tanel Kiik. "Hiiumaa on vähemalt ühe doosiga 70% hõlmatuseni juba jõudnud, mujal Eestis tuleb veel tõsiselt pingutada. Viirus leiab paraku üles inimesed ja piirkonnad, kus on vähe vaktsineeritust ja kaitstust. Eesmärk on saavutada Eestis ühetaoliselt kõrge vaktsineeritus.“


Tanel Kiik märkis, et üheks võimaluseks vaktsineerimise tempot tõsta on asendada vaktsineeritud inimestel maskikandmise nõue soovitusega või kaotada see piirang kõrgema vaktsineerimisega hõlmatusega maakondades. "Samuti tasub kaaluda täiendavate hüvede pakkumist vaktsineeritud inimestele ning toetada veelgi vaktsineerimise teavitustööd ja korraldust era- ja avalikus sektoris," lisas Tanel Kiik.


Seminaril esinesid ettekandega ja osalesid arutelus veel teadlased Irja Lutsar, Krista Fischer, Andero Uusberg, Andres Merits ja Pärt Peterson ning Hiiumaal asuva Palade Põhikooli direktor Antti Leigri.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela