Jüri Ratas: reeglitel põhinev poliitika on jäänud minevikku ning parlamendi rolli muudetud olukorra tõdejateks

Jun 10

Reformierakonna juhitud Vabariigi Valitsus viskab Riigikogule analüüsita ja tooreid eelnõusi, kus opositsiooni ja sidusrühmade kaasamine on minimaalne või olematu ning see on kaasa toonud olukorra, kus usaldus mitte vaid valitsuse vastu, aga paraku ka riigi vastu, on paljudel inimestel löönud kõikuma, tõdes Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas erakonna volikogu istungil peetud kõnes.


"Koalitsioon kasutab tuima järjekindlusega teerullipoliitikat ja muuhulgas sammub jõukaid soosiva ühetaolise tulumaksu suunas, maalides pilti Quasimodost, kes tuleb linnast minema ajada. Ei tule, sest õiglus on tema poolel. Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata," lausus Jüri Ratas. "Keskerakond ei saa sellist käitumist aktsepteerida ning oleme selgelt oma tegude ja sõnade, aga ka väga sisuliste ettepanekute ja kompromissivalmidusega sellest märku andnud. Paraku ei ole lahendust tulnud. Ju arvab koalitsioon, et lahenduse ja unustuse toob suur suvi. Aga need otsused pole ajutised, vaid jäävad mõjutama meid väga kauaks."


Jüri Ratase sõnul läheneb Reformierakond majanduslanguse ja tööstustoodangu languse ning kõrge inflatsiooni mõjude leevendamisele vale külje pealt, panustades kärpimisele, maksutõusudele ja oma kõige kallima valimislubaduse, ca 500 miljoni eurot maksma mineva tulumaksureformi elluviimisele. "Ka Reformierakonda kuuluv sotsiaalkaitseminister on avalikult tunnistanud, et käibemaksumäära suurendamine ja ühtse tulumaksuvaba summa loomine võib luua olukorra, kus suhteliselt suuremat koormat kannavad madalama sissetulekuga inimesed ning pensionäride rahaline heaolu nendest muudatuste tulemusena ei parane. See on ministri poolt aus hinnang, kuid ometi ei takista see jõukale ühiskonnagrupile kingitust teha," nentis Riigikogu aseesimees.


"Ka peaminister on olnud aus," jätkas Jüri Ratas. "Mitte küll valijate, aga oma suhtumises parlamenti ja selle demokraatlikult valitud liikmetesse – klounid, putinistid, KGB ja Hitleri Saksamaa mõjutustega seltskond. Ei tea, mitu korda on endine peaminister Andrus Ansip hüüdnud: "Tule taevas appi!", kuid täna on selleks põhjust rohkem kui küll. Korduvalt on esitatud peaministrile võimalus vabandada ja püüda parlamendiga saavutada konstruktiivset koostööd. Seda ei ole juhtunud ja tundub, et seda ei peeta vajalikukski, sest suured ja olulised muudatused on seotud lihtsalt usaldushääletusega."


Jüri Ratas lisas, et Keskerakond on esitanud Riigikogus mitmeid eelnõusi, mis võiksid parandada just eakate ja väiksema sissetulekuga inimeste toimetulekut: erakorraline pensionitõus, haiguspäevade hüvitamise praegusel kujul jätkamine, puuetega inimeste toetuste tõstmine, lastetoetuste võrdsustamine, lesepensioni, aga ka astmelise tulumaksu kehtestamine, mis oleks selgelt euroopalikum ja õiglasem.
 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela