Jaanus Karilaid: Kaja Kallase suur löök Eesti eestistamisele

Aug 30

Mõlemad, nii Eesti 200 kui Reformierakond, korjasid võimsalt ja oskuslikult Ukraina aitamise pealt poliitilist kapitali. Ukrainale nii palju abi kui võimalik, ikka maksimaalselt ning esireas. Venemaa tuleb Ukraina võiduni isoleerida ja paralüseerida!

Mõlemad trummid tagusid nende erakondade käes valimisteel sugereerivaid rütme. Ja hääled tulid, kahe peale lausa 51 mandaati. Slava Ukraini osa raha läks vasakule ja selle MTÜ endine juht võttis vastutuse ilma menetluse lõppu ootamata.

Heaolu agressorriigist
Kallas aga ei taha veel järgi minna, sest kõik oli alles ju liiga ilus. Jutt poliitilisest kultuurist kehtigu teistele, tore oli Jüri Ratast toolist kinnihoidmises süüdistada, tore oli aplausi teha show'le "joogid autosse". Aga kui Kaja Kallas on lehvinud aasta aja jooksul mööda Euroopat ja lausa karjunud kõige kõvema häälega Venemaa majanduse blokeerimisest, siis nüüd, kui paljastub peaministri pereäri Venemaa suunal, otsustab Kaja Kallas, et karmid reeglid kehtigu teistele, kannatagu teised. Putini Venemaaga äri tegemine sobib.


Peaministri isikliku renomee kokkuvarisemisest veel hullem on aga tema pereäri mõju Eesti ühiskonnale tervikuna. Kaja Kallas võib küll formaalselt olla peaminister ja parlamentaarne matemaatika annab põhjendamatu nipsakuse, aga tegelikult annab ta suure löögi Eesti eestistamisele ja see on andestamatu viga.


Mitte ainult see, et taustal on Mustoneni tühistamine, Kanepi väiksemaks vaikimine ja Eametsa nipsust ebaproportsionaalne karistamine, vaid ka karuteene tegemine siinsetele eestivenelastele. Silmakirjalikkust märkavad kõik siinsed rahvad ja igaühel neist on omad pettumused, mõnel kahjurõõmugi.


Tagasilöök on läbiv ja kahju ühiskonna ühtsusele piinlikult suur. Oma suutäie saab nii Solovjov kui kogu Putini õukond – näe, nende peaminister võib retooriliselt end tuliseks kütta, aga praktilises elus annab ta oma isiklikku raha, et tema abikaasa saaks abistada ettevõtet, kes korjab endale heaolu agressorriigist.


Venemaa propagandistid saavad alati öelda, et isegi Eesti peaministri pere ei saa Venemaata hakkama ja Eesti juhtidel on vaja käia Venemaal verist leiba teenimas. Sõnad ja teod on nii suures vastuolus, et tagasiastumisega viivitus tekitab kahtluse Reformierakonna juhtkonna haiglasest eneseimetlusest, mis sööb tundidega riigi väärikust.

Peaminister ei mõju usutavalt
Iga tund, mida Kaja Kallas kulutab täna oma võimunatukese pikenduseks, on Eesti positsioone rahvusvaheliselt kahjustav ja teeb ilmselt rõõmu ka siinsetele Russki Miri fännidele. Just hakkas nende leek kustuma ja on hämmastav, et Kaja Kallas ei taipa oma võimukrambi tegelikke negatiivseid mõjusid.


Lisaks ohustas meie peaminister ka Ukraina võitu Venemaa vastu ja kahjustas Eesti positsioone Ukraina aitamisel – kuidas saab Eesti enam endises toonis nõuda rahvusvahelisel areenil Venemaa majanduse isoleerimist?


Samuti on mõlemad Ukraina teema abil teenimatult suure häältesaagi saanud Reformierakond ja Eesti 200 hävitanud Eesti inimeste usaldust riigi ja nende juhtide vastu. Mõlemale erakonnale rahva poolt antud mandaat on sisuliselt täna välja petetud.


Reformierakonnal on veel juhikandidaate, tegutsege - ärge muretsege, Keskerakonnal on täna oma rivi sirgeks ajamisega tegemist. Me sekkume hiljem. Praegu saate jätkata selles koalitsioonis aga uue peaministriga.

Arvamuslugu ilmus Eesti Päevalehes
 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela