Mihhail Kõlvart: nüüd teeb Reformierakond Tallinnaga sama mis riigiga

Mär 26

Head erakonnakaaslased!

Tallinna Linnavolikogu soovis teha muudatusi linnavalitsuse koosseisus - umbusaldusavaldus minule läks täna hommikul läbi napi häälteenamusega. Keskerakonna abilinnapead ja linnaosavanemad jätkavad tööd uue koalitsiooni moodustamiseni. Mina jätkan tööd Tallinna Linnavolikogus, kuhu rohkem kui 27 000 inimest on mulle mandaadi usaldanud.


Viimaste päevade jooksul toimunut hinnates olen suures mures. Mitte Keskerakonna ega isikliku töökaotuse tõttu, vaid Tallinna linna ja Tallinna elanike pärast. Võimaliku uue koalitsiooni esindajate esimesed väljaütlemised annavad märku, et Reformierakond tahab Tallinnaga teha sama mis riigiga. Tegelikult on olukord aga veel tõsisem, sest umbusaldajad on killustunud ja nii pole võimalik linnajuhtimises olulisi otsuseid teha. Mitmest erinevate huvidega osapoolest koosnev koalitsioon on varemgi püüdnud Tallinna linna juhtida, kuid see valitsemisaeg on jäänud väga lühikeseks ning suurimateks kaotajateks on olnud linnaelanikud.


Linnajuhtimine on midagi enamat kui viie osapoolega häälte kokku saamine. Umbusalduse korraldamise peamisi põhjusi võib otsida Reformierakonna langevast reitingust ja suutmatusest Eesti majandust enam kui kahe aasta jooksul tõusule pöörata. Kolmveerand Eesti inimestest soovib peaministri Kaja Kallase tagasiastumist ja võib julgelt öelda, et tallinlased ei soovi näha pealinnas sellist poliitikat, mida Reformierakond on riigis teostanud.


Pooled Tallinna valijad on soovinud näha pealinna juhtimas Keskerakonda ja praegu püütakse kõige suurema rahva toetusega erakond opositsiooni jätta. Julgen arvata, et tallinlastel on täna suur hirm selle ees, et nüüd tuleb Reformierakond Tallinna seda tegema, mida ta juba riigis on korraldanud. Ja seda poliitikat on tulnud toetama nende suurim kriitik Isamaa.


Tallinnas on Keskerakonna juhtimisel suudetud otsustada ja tegutseda, kuid valitsus ei ole suutnud teha ühtegi suurt algatust peale maksutõusude. Käibemaksutõus, tulumaksutõus, kütuseaktsiisi tõus, lasterikaste perede toetuste kärpimine ja tulumaksuvabastuse kaotamine alates teisest lapsest - kõik need sammud on vähendanud perede toimetulekut ja kindlustunnet. Kõigele sellele lisaks soovib Reformierakond läbi suruda automaksu ja magusamaksu. Kui riigimajandus on põhja lastud, siis nüüd tullakse toimivat pealinna lammutama.


Suure tõenäosusega võtab uus linnavalitsus esimese asjana ette tasuta ühistranspordi kaotamise. Nimetagem seda ühistranspordi maksuks. Reformierakonna lubatud tasuta lasteaiakohtasid ei näe me üheski nende juhitud omavalitsuses, Tallinnas on aga Keskerakonna eestvedamisel tehtud lasteaiakoha vabastus alates teisest lapsest. Reformierakond murdis oma sõna ning soovib külmutada pensionide maksuvaba tulu, Tallinn seevastu tõstis pensionilisa. Valitsus otsustas viia miinimumini riigiteede investeeringud, Tallinn jätkab investeeringutega teedeehitusse ja tänavu teeme muuhulgas algust Peterburi tee rekonstrueerimisega.


Täna on Tallinna linn pidanud võtma üle mitmeid ülesandeid, mida rahapuuduses - eelmise aasta valitsemissektori eelarve puudujääk oli 1,3 miljardit eurot - vaevlev riik enam täita ei jaksa. Nii tuli Tallinnal võtta üle Kopli päästekomando töö, millega uus linnavalitsus loodetavasti edasi läheb. Erinevalt riigist on Tallinna linna rahaasjad korras ning seetõttu oleme saanud teha olulisi investeeringuid kui toetada abivajavaid inimesi.


Lõpetuseks soovin rõhutada, et minu ega Tallinna linnaametnike suhtes pole Porto Franco juhtumis keegi süüdistusi ega kahtlustusi siiani esitanud. Õigusvaidlus käib 2021. aastast saadik ja jätkub ka praegu. Vahepealsel ajal ei ole midagi muutunud peale selle, et mõned juhatuse liikmed, kes peaksid toimunu eest vastutust kandma, on nüüd teises erakonnas ja räägivad teistsugust juttu.
Keskerakond teeb nii Riigikogu kui ka Tallinna Linnavolikogu opositsioonis tugevasti tööd selle nimel, et seista vastu Reformierakonna elukauge poliitika rakendamise vastu.

 

Ilusat kevade jätku soovides
Mihhail Kõlvart

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela