Peaminister Ratas: Eesti Vabariigi rajamine polnuks mõeldav ilma meie-tunde loomiseta

Apr 12

Peaminister Jüri Ratas ütles Mihkli kirikus eestlaste asualade üheks Eestiks liitmise 100. aastapäeva tähistamisel, et kuigi tänasel päeval on ehk raske hinnata ühendamise tähtsust, sai just selle sammuga eestlaste maast Eestimaa, mida täna tunneme. 

„Ühtne autonoomne rahvuskubermang oli suur samm ja selge eeldus meie rahvusliku iseseisvuse pühal teel,“ ütles peaminister Ratas. „Eesti Vabariigi rajamine polnuks mõeldav ilma meie-tunde loomiseta. Rahvuslik identiteet ei saanud piirduda üksnes keelelisel ühtsusel,“ sõnas Ratas ja lisas, et maarahvast eestlasteks saanud rahvus vajas ka ruumilist ühtekuuluvustunnet, ühtset tähendusruumi, mida sisustavad ühine pärimus, kombed, ühine vaimulaad, lugudega ümbritsetud ühised maastikutähised.

„See keelelis-kultuurilise „meie“ kõrval kehtestunud territoriaalne „meie“ tähendas Eesti riigi kui rahva ühiskodu sündi.“ Peaminister nentis, et riigiga tagatud ühtsus pole kindlustuspoliis riigis endas tekkida võivate maa-alaliste eristusjoonte vastu. „Tänast ajaloolist hetke suure pidulikkusega tähistades oleme ju samas tunnistamas, et kunagises Põhja-Eestist jõukamas, vaimselt ärksamas Liivimaa-Eestis on mitmed maakonnad, mis võitlevad enese ääremaastumisega,“ ütles peaminister ja lisas, et tõsiasi on see, et Eesti on kaldu Tallinna ning Harjumaa poole.

„Tahan siis öelda, et Eesti riigi sajanda aastapäeva tähistamine ei võta meilt kohustust seda meie ühist riiki iga päev taasluua. Selleks, et maakondade ja valdade vanad või uued piirid ei lõhestaks meid sisemiselt, vaid säiliks koos tegutsemine ja teadmine, et üks Eesti on nii Läänemaal kui ka Võrumaal, nii Viru- kui ka Pärnumaal ja muidugi mõista, siin, Mihklis.“ Mihkli kirikus toimus täna oikumeeniline tänujumalateenistus ja Eesti Rahvusmeeskoori kontsert (dirigent Mikk Üleoja) kavaga „Tasase maa laul“, milles esitati Veljo Tormise, Villem Kapi, Konstantin Türnpu, Eduard Tubina ja Gustav Ernesaksa loomingut. Samuti esinesid Lihula naiskoor "Leelo", Lihula meeskoor ning kohalikud noored. Enne tänujumalateenistust asetas peaminister pärja Koonga kalmistul asuva Vabadussõja mälestussamba jalamile.

Täna sada aastat tagasi toimunust on ajendatud ka 16. aprillil toimuv EV100 avasündmus. Pühapäeval toimuvad endisel kubermangupiiril Peipsi rannalt Läänemere kaldani rahvamatkad, millele oodatakse osalema 3000 inimest. Peaminister Jüri Ratas osaleb rahvamatkal marsruudil Adaverest Päinurme rahvamajani. Matkadele saab registreerida aadressil ev100.ee. Pühapäevast matka saab jälgida Eesti Televisiooni ekraanilt.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela