Töö- ja pereelu ühendamisel on olulisim lapse ja vanema side

Jun 01

Keskerakonna perekonverentsil räägiti vanemapuhkusest ning sellest, kas ja kuna saab tööd ja lapse kasvatamist ühildada. Vanemapuhkuse kohta leiti, et see on maailmatasemel, kuid sedagi saab teha paremaks. Europarlamendi saadik Yana Toom tõi välja, et Euroopa riikidega ja maailmas üleüldiselt on meie vanemapuhkuse süsteem kindlasti tipus.

 „Oleme harjunud end nägema Lääne-Euroopa riikide ja USAga võrreldes kehvemana, kuid siin oleme küll teerajajaid,“ kiitis Toom. Näiteks USAs on tasuline vanemapuhkus olematu. Samas lisas ta, et tasustatud vanemapuhkus pole olnud võluvits, mis naisi paneks sünnitama. Ta leidis, et lapsesaamist lükatakse järjest edasi, et elu ei jääks elamata ning karjääriredelil ronimata, kuid need pole teineteist välistavad. „Laps on tegelikult see, kes annab jõudu. Sul on kohustused ja sa lihtsalt pead tegutsema. Meil on paraku selline arusaam, et kui saan nelikümmend, siis hakkan ka lastele mõtlema,“ utreeris Toom. Kolme lapse ema lisas, et noore emana oli väikeste lastele pöörata enam tähelepanu, nendega matkata, telkida ja veeta enam kvaliteetaega. „Neid hetki püütakse rahaga korvata, aga see pole päris see,“ sõnas Toom.

Just vanemate ja laste side oli paneeli peamiseks teemaks. Psühholoog ja pereterapeut Roman Timofeje ütles, et sotsiaalsed trendid ignoreerivad bioloogiat. „Lapse ja vanema eesmärk luua emotsionaalne side ja selle sideme kvaliteet on oluline lapse tulevikus nii füüsilise kui ka vaimse tervise poole pealt,“ ütles psühholoog. SOS Lasteküla Eesti Ühing laste õiguste nõunik Julia Kovalenko nõustus ning lisas, et ka karjääri kõrvalt on võimalik leida need minutit lastele kvaliteetaja pakkumiseks. „Uuringud näitavad, et lapsed leiavad parku, et kvaliteetaega on neil isa-emaga vähe. Kas või 10 minutit lapsega rääkimist, et mis head sinuga täna juhtunud on juba oluline,“ rõhutas Kovalenko.

Riigikogulane Anneli Ott sõnas, et ka riigil on võimalik seadusi veelgi parandada ning nimetas olulise punktina, et ka FIEna töötavad isad peaksid samuti saama tasutatud isapuhkust.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela