Täna täitub peaminister Ratase koalitsioonivalitsuse esimene aasta

Nov 23

Aasta tagasi andsid peaminister Jüri Ratase valitsuse liikmed Riigikogu ees ametivande. Seoses sellega toimub täna valitsuse istungijärgne pressikonverents Stenbocki majas kell 12.00 Riigivanemate saalis. Valitsuse aasta võtavad kokku peaminister Jüri Ratas, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ning justiitsminister Urmas Reinsalu.

 „Täpselt aasta tagasi lubasin Riigikogu ees, et uus valitsus hakkab tööle võrdsema Eesti ühiskonna eest, kus riik märkab ja ulatab abivajajale käe,“ ütles peaminister Ratas. „Selles suunas oleme aastaga ka liikunud. Oleme teinud otsuseid, et vähendada ühiskondlikku ebavõrdsust ja tagada inimväärsed elutingimused kogu Eestis.“ Valitsus on käima lükanud mitmed reformid, et lahendada Eesti elu sõlmprobleeme ja nüüd tuleb peaministri sõnul veenduda, et need reformid ka edukalt rakenduksid. „On selge, et suured muutused ei saa tulla üleöö ja iga uus asi nõuab harjumist, kuid me ei tohi unustada eesmärki, mille nimel valitsus töötanud on. Selleks on hoolivam ja ühtsem Eesti riik,“ rõhutas ta.

Olulisemad valitsuse otsused on:

1. Maksuvaba tulu reform – valitsuse kõige olulisem ja põhimõttelisem maksupoliitiline otsus, mis jätab igas kuus rohkem raha kätte kuni 1776-eurost palka teenivatele inimestele;

2. Tervishoiureform – et parandada arstiabi kättesaadavust, ravi järjepidevust ja kvaliteeti ning lühendada ravijärjekordi, suunab valitsus tervishoidu nelja aastaga üle 200 miljoni euro lisaraha, sh 2018. aastal 34 miljonit eurot;

3. Haldus- ja riigireform – kohalike valimiste tulemuste väljakuulutamisega sai läbi pea 20 aastat arutatud haldusterritoriaalne reform. Nüüd on Eestis 79 KOVi, sh 64 valda ja 15 linna. Lisaks suurendatakse omavalitsuste tulubaasi ja finantsautonoomiat ning antakse KOV-idele koos vastava rahastusega üle uusi ülesandeid.

4. Pensionireform – valitsus on langetanud põhimõttelised otsused, et muuta Eesti pensionisüsteemi solidaarsemaks, paindlikumaks ja jätkusuutlikumaks;

5. Põllumajandustoetuste taastamine – valitsus otsustas taastada põllumeestele mõeldud üleminekutoetused, mida makstakse Euroopa Liidu maksimaalses lubatud määras 2017-2019, selleks on ette nähtud rohkem kui 50 miljonit eurot.

Peaminister Ratase juhitud koalitsioonivalitsuse esimesse aastasse langes ka Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumine. Eesistujana pöörab Eesti teravdatud tähelepanu uuendusmeelse, turvalise, digitaalse ning kaasava Euroopa arendamisele.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela