Mihhail Kõlvarti pöördumine erakondade juhtide poole

Nov 28

Head erakondade esimehed!

Riigikogus kestev vastasseis on ulatuslikum ja problemaatilisem kui kunagi varem. Oleme olukorras, kus valitsus on sidumas rekordilist arvu eelnõusid usaldushääletusega ning obstruktsioonilisi muudatusettepanekuid tehakse ka eelnõudele, mis on mõistlikud ning vajalikud. Parlamendi töö on halvatud, koostöö nullilähedane. Tundub, et lahendused ja soov neid leida, on kaugemal kui kunagi varem.

Ometi ei hävita see patiseis mitte ainult juba niigi madalat usaldust Eesti erakondade vastu, vaid vähendab ka usku parlamenti ja valitsusse ning riigijuhtimisse laiemalt. Riigikogus toimuv ei ole mitte ainult otstarbekas, vaid kahjuks juba ohtlik samm tulevikku, kus eksisteerib tasalülitatud parlament ning igasuguse debati ja poliitiliste kompromisside puudumine. See ei ole tee, mida Eesti vajab ega suund, mille jaoks Eesti inimesed on meid Riigikogu saali ja Stenbocki majja usaldanud.

On selge, et kõigil erakondadel on oma maailmavaade, põhimõtted ja arusaamad, kuidas riiki juhtida ning millised on kõige õigemad otsused täna ja tulevikus. Samas ei saa opositsioon eeldada, et koalitsioon just nende arusaamade järgi riiki juhib ja otsuseid vastu võtab. Niisamuti ei saa koalitsioon eeldada, et kõiki nende otsuseid saab või peab opositsioon aktsepteerima. Eriti juhul, kui on näha, et ühiskonna valulävi on ületatud ja poliitika ei vasta väga suure osa Eesti inimeste ootustele.

Nõustun Vabariigi Presidendi Alar Karise hinnanguga, et Riigikogu töövõime taastamiseks tuleb kõigil osapooltel teha samm tagasi. Selleks, et meie ühine arutelu saaks jätkuda lahenduse leidmise suunas, teen ettepaneku kaaluda järgmist:

1)         Valitsus loobub 2025. aastal kehtima hakkavast automaksust,

mis lööb eelkõige maapiirkondade elanikke, madalama sissetulekuga inimesi ning lastega peresid.

2)         Õpetajate palka tuleb tõsta ja panna paika osapooli rahuldav

pikaajaline plaan haridustöötajate väärtustamiseks. Heal tasemel haridus on meie väikese riigi tugevus.

3)         Sarnaselt Riigikogu liikmete heale tavale töötatakse välja

valitsuse otsuste hea tava, mille eesmärk on tagada otsuste selge põhjendatus, sisulised arutelud ja parem kommunikatsioon sidusrühmadega ja Eesti ühiskonnaga tervikuna.

4)         Opositsioon loobub obstruktsioonist riigikogu töö ja eelnõude

vastuvõtmise takistamise eesmärgil.

Mõistan, et samme, mida soovitakse ühelt või teiselt näha, on kahtlemata rohkem. Leian aga, et kokkulepe saab sündida vaid siis, kui kõik osapooled vaatavad oma programmilistest eesmärkidest laiemalt ühiskonna ootusi tänases hetkes. Usun, et ühiskondlikke pingeid ja vastasseisu Riigikogus võiksid nimetatud sammud vähendada.

 

Teie tagasisidet ootama jäädes.

Lugupidamisega

Mihhail Kõlvart

Eesti Keskerakonna esimees

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela