Mihhail Kõlvart: usaldus peaministrisse on juba kadunud, usaldus riigijuhtimisse ei tohi kaduda!

Dets 06

Kohtusin täna Vabariigi Presidendi Alar Karisega seoses ummikseisuga Riigikogus. Pean tunnistama, et praegune olukord ei sobi Eesti inimestele, Keskerakonnale ega demokraatiale, kuid sobib nii Reformierakonnale kui ka EKRE-le.


Üks saab obstruktsiooni abil rääkida erakorralistest valimistest ja olla pildis justkui vastasseisu eestvedaja. Teisele on antud roheline tuli siduda iga eelnõu valitsuse usaldamisega ning hiilida seeläbi kõrvale parlamendi ettepanekutest ja sisulisest arutelust.


Jätkub juba valimiste eel alanud mäng, kes on kõige õigem ja parem. Võib-olla ei oska kumbki valimiseelsest rollist enam lihtsalt lahti lasta ja keskenduda päris muredele: majanduskasv, Eesti inimeste toimetulek, hinnatõusud... On üsna tõenäoline, et lähiajal peaminister ise tagasi astuda ei kavatse ja erakorralisi valimisi kindlasti ei tule. Riigikogu töö on aga ummikseisus ajal, mil tuleks väga keerulistele väljakutsetele vastu seista.


Koalitsioonil on võimalus sellest patiseisust välja tulla, sest nüüd ja praegu on õhus kaks peamist teemat, millega kaasneb vastandamine ja pinged ühiskonnas. Nendeks on automaks ja õpetajate palgatõus. Kui koalitsioon loobub automaksust ja tõstab õpetajatele palka vastavalt nende nõudmistele ja ootustele, oleks ka opositsioonil, sh EKREl keeruline selgitada, miks pannakse seaduste loomine ja debatid totaalselt pausile. Rääkimata sellest, et see maandaks ka pingeid ühiskonnas.


Neid pingeid aga on selgelt kogunenud. Kahe nädalaga on enam kui 23 000 inimest andnud oma allkirja Keskerakonna petitsioonile rahvaalgatus.ee lehel, milles kutsume peaministrit tagasi astuma. Lisaks kogutakse allkirju erakonna telkides. See näitab selgelt, et valitsusel ja tänasel peaministril tuleb kuulata ning leida lahendusi. Usaldus peaministrisse on kadunud. Usaldus parlamenti ja riigijuhtimisse aga ei tohi kaduda!

📸 Vabariigi Presidendi Kantselei/Raigo Pajula
 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela